BIH

Nesposobnoj bh. vlasti iz Evrope stigla dva nacrta krovnih zakona

Energetska zajednica čekala okončanje izbora

Autor:A. DUČIĆ

22.10.2014

Nakon što bh. vlasti na državnom nivou godinama nisu bile u stanju donijeti odgovarajuća krovna zakonska rješenja u oblasti plina i električne energije, Sekretarijat Energetske zajednice uputio je prekjučer nadležnim institucijama BiH dva nacrta zakona uz urgenciju da budu što prije usvojena.

Na adresu Vijeća ministara BiH tako su iz Energetske zajednice stigli nacrti zakona o plinu te o prijenosu električne energije, njenoj regulaciji i tržištu.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da se radi o implementaciji zaključaka Ministarskog vijeća od 23. septembra u kojima je, između ostalog, navedeno da je u BiH došlo do ozbiljnog i trajnog kršenja obaveza u sektoru plina te neimplementiranja evropskih direktiva.

- Ovi nacrti mogu se odmah preuzeti u nadležnim institucijama u BiH kako bi bili upućeni u proceduru radi usvajanja novog rješenja. Generalni sekretarijat spreman je pomoći BiH. Napominjemo da je jedino prihvatljivo rješenje, koje je u skladu s Trećim energetskim paketom, ono kojim se nalaže formiranje državnog regulatora - napomenuo je Kopač.

janez-kopac-za-avaz-02-is

Foto: Avaz (Kopač: Spremni smo pomoći)

Naglasio je da će ovaj zakon, ako bude usvojen, za BiH predstavljati odgovarajući pravni okvir u sektoru plina, a samim time bit će okončan spor s Energetskom zajednicom. Potcrtao je da nedostatak pravnog okvira u ovoj oblasti predstavlja vrlo ozbiljnu prepreku za razvoj plinskog sektora BiH, što u konačnici ide na štetu potrošačima.

- Budući da su neki političari insistirali na nepostojanju navedene institucije na državnom nivou, Sekretarijat je odlučio nacrte zakona vlastima uputiti nakon izbora kako bi se izbjegle populističke rasprave o ovoj oblasti - istakao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Bosna i Hercegovina ima rok da do januara naredne godine usvoji navedena zakonska rješenja, u suprotnom će uslijediti sankcije.