BIH

Zbog neefikasnosti vlasti izgubljeno 100 miliona KM

REVIZIJE Izvještaji o kontroli zračnog prometa i sudskih troškova

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

22.10.2014

Zbog neefikasnosti u preuzimanju kontrole zračnog prometa samo u posljednje tri godine, BiH je propustila ostvariti više od 70 miliona KM prihoda od rutnih naknada, potvrdila je revizija učinka o temi "Kontrola zračnog prometa BiH", koju je proveo Ured za reviziju institucija BiH. 

Revizorski nalazi, također, pokazuju da su izdaci iz entitetskih budžeta mogli biti manji za 24 miliona KM jer su mogli biti finansirani prihodima od preleta, a BiH je mogla izbjeći dodatne izdatke za školovanje kontrolora leta koji su iznosili više od tri miliona KM!

Značajna kašnjenja

Revizori su, između ostalog, ukazali i na to da daljnja kašnjenja u preuzimanju kontrole zračnog prometa mogu dovesti do izostanka prihoda od preleta u iznosu oko 35 miliona KM godišnje te dodatnih 15 miliona KM od 2016. godine ukoliko se ne uspostavi kontrola zračnog prometa i u gornjem zračnom prostoru.

Nalazi revizije pokazuju da su prisutna značajna kašnjenja u preuzimanju kontrole zračnog prometa od strane institucija BiH te da je u tome ključan izostanak volje nadležnih institucija - Vijeća ministara BiH i Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH u pružanju podrške i poduzimanju mjera koje bi proces učinile efikasnim. 

Neefikasnosti je, utvrdili su državni revizori, doprinosila i sama Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH ( BHANSA).

Nepotrebni izdaci 

Paralelno s ovom, Ured za reviziju je proveo i reviziju učinka o temi ''Izdaci za sudske sporove''. Utvrđeno je da su u periodu 2008. - 2013. institucije BiH kao tužena strana  izgubile 313 parničnih predmeta. 

Ured za reviziju procijenio je da je od 14,6 miliona KM isplaćenih izdataka za sudske sporove u tom istom periodu čak oko 700 hiljada KM isplaćeno kao posljedica neblagovremene realizacije sudskih presuda. 

Također, ustanovljeno je da je neblagovremeno preduzimanje analiza i korektivnih mjera institucija BiH omogućilo pokretanje nekoliko stotina novih sudskih sporova po istom ili sličnom osnovu što će doprinijeti novom povećanju izdatka za sudske sporove.

Nalazi revizije pokazali su da institucije nisu efikasne u provođenju analiza i preduzimanju mjera koje će unaprijediti prakse rada te spriječiti generiranje novih sporova i stvaranje novih izdataka za sudske sporove. 

Ogromne štete 

  • Za tri godine BiH izgubila više od 70 miliona KM prihoda od rutnih naknada 
  • Izdaci iz budžeta mogli biti manji za 24 miliona KM
  • Opasnost od gubitka dodatnih 15 miliona KM godišnje ako se do 2016. ne uspostavi kontrola zračnog prometa i u gornjem zračnom prostoru
  • Od 2008.-2013. iz budžeta isplaćeno 14,6 miliona KM za sudske sporove
  • Oko 700.000 KM isplaćeno zbog kašnjenja realizacije sudskih presuda
  • Troškovi od oko tri miliona KM za školovanje kontrolora leta mogli biti izbjegnuti