KOLUMNE

Ponosan na Hercegovinu

Ličnost dana Vahid Halilhodžić

A.Dr.

22.10.2014

Više od dvije decenije živi u inozemstvu, ali nije zaboravio rodnu Hercegovinu, na koju je, uvijek to ističe, veoma ponosan. 

Legenda bh. fudbala Vahid Halilhodžić donirao je 10.000 KM Srednjoj školi u rodnoj Jablanici kao pomoć u realizaciji projekta "Znanjem do cilja, sportom do zdravlja". Prije nekoliko mjeseci Vaha je, također, s 10.000 KM pomogao FK Turbini iz Jablanice.

Halilhodžić je rođen 15. oktobra 1952. godine. Sjajnu igračku karijeru počeo je Veležu, a u dresu “Rođenih” stekao je fudbalsko ime i prezime. 

Bio je jedan od najboljih golgetera krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, što mu je donijelo transfer u tada evropski jak francuski Nant. U redovima “Kanarinaca” u dva navrata bio je najbolji strijelac francuskog prvenstva. Jednu sezonu igrao je i u Pari Sen Žermenu.

U trenerskoj karijeri, između ostalog, vodio je Lil, Ren i PSG, a bio je selektor Obale Slonovače i Alžira kojeg je na Mundijalu u Brazilu senzacionalno odveo do osmine finala. Trenutno je na klupi turskog prvoligaša Trabzonspora.