BIH

Radnici zarobili „plaćenike“

AFERE Spriječeno iznošenje imovine iz zgrade „Feroelektra“ u Sarajevu

E. Trako

22.10.2014

Agonija obespravljenih uposlenika sarajevskog preduzeća "Feroelektro" nastavljena je i jučer. Ojađeni radnici praktično su svojim tijelima branili nepoznatim osobama da iz podruma zgrade njihovog preduzeća u centru Sarajeva iznose metalne poluge, isječenu kotlovnicu, aluminijske police koje su služile za arhiviranje materijala! 

Ozbiljne prijetnje 

Na iznenađenje desetak uposlenika „Feroelektra“, "Stanićevi plaćenici", kako ih nazivaju radnici, jučer su ponovo bili u podrumu i nastavili kao i dan ranije s bespravnim uništavanjem imovine! Nakon što su ih, praktično, zarobili, pozvali su policiju, istovremeno ih držeći zatočene u podrumu. 

Nakon sat pojavio se jedan policijski službenik koji je pokušao smiriti situaciju. No, bijesni radnici su vikali, tražili članove Uprave da dođu te da im objasne ko je naredio izvlačenje imovine.

- Svi ste vi isti! Zašto ih ne uhapsite, puštate ih da kradu. Nećete izaći iz rupe dok ne dođe SIPA i sve da vas hapsi, bando jedna - vrištala je na policajca jedna radnica.

I dok su uposlenici "Feroelektra" tražili pravdu, pripadnici MUP-a KS s druge strane zgrade sigurno su proveli ljude koji su iznosili materijal iz podruma, što je dodalo ulje na vatru.

- Sve nam odnesoše! Ovo nije država, ovo je Divlji zapad. Bolje da nas nema kad nemamo nikakva prava. Užas šta nam banda radi - kroz plač je govorila Selveta Lagarija. 

Nakon što se situacija malo smirila, Senad Smajić, predsjednik Sindikata "Feroelektra", pozvao je svoje kolege u zgradi Uprave u Titovoj 28 te im savjetovao da ne prave nikakve ispade u afektu, jer će im se to „obiti o glavu“.

- Šest dana iznose materijal kroz iskopanu rupu! Ovo je nečuveno! Još je veća tragedija što za nas vrijede svi zakoni ovog svijeta, a kriminalci poput Stanića i njihovih pijuna Amela Balte i Đoke Okuke, članova Uprave, rade u ovoj državi šta hoće. Mi moramo biti smireni i boriti se pravnim putem, ali snage i strpljenja sve je manje - kazao je Smajić. 

Radnici „Feroelektra“ nisu primili plaću 27 mjeseci, a Općinski sud u Sarajevu polovinom avgusta donio je presudu po tužbi Agencije za privatizaciju u FBiH, kojim je raskinut kupoprodajni ugovor "Stanić Investa" s "Feroelektrom". 

Traže Pećanca

Šuhret Fazlić, direktor Agencije, kaže da se radi o klasičnom lopovluku i kriminalu. 

- Ova otimačina koju izvodi organizirana kriminalna grupa može se zaustaviti samo hapšenjem! Agencija je nemoćna, mi smo učinili što smo mogli i ne možemo se protiv grupacije boriti pravnim putem. Sve to organi gonjenja trebaju pohapsiti. "Stanići" koriste vakuum prostor da bi od preduzeća izvukli što više - naglasio je Fazlić. 

Za danas su radnici "Feroelektra" najavili sastanke s ministrom unutrašnjih poslova KS Nerminom Pećancem.

Nefić: Postupili smo u skladu s propisima

Radnica Ediba Hamamdžić tvrdi da policajci nisu legitimirali osobe koje su iznosile iz firme.

- Nisu im tražili dokumente ili ih evidentirali na bilo koji način. Samo su osiguravali njihov izlazak iz kruga firme te su ih potom pustili - kazala je Hamamdžić.

Komentar smo zatražili i od Irfana Nefića, portparola MUP-a KS.

- Naši službenici izašli su na lice mjesta i postupali u skladu s propisima - kratko je kazao Nefić.