KOLUMNE

Hladan tuš iz TUŠ-a

Komentar dana

Autor:A. HADŽIĆ

22.10.2014

Slovenska kompanija TUŠ najavila je zatvaranje svih svojih trgovačkih objekata na području BiH. Lanac marketa preko noći će staviti katanac na svoja vrata, a da ogromne obaveze prema državi i dobavljačima nije ispunio. Uz to, bez ikakve odgovornosti na ulicu će biti šutnute stotine radnika.

To što se događa s firmom TUŠ u BiH nije bilo neočekivano. Riječ je samo o jednoj u nizu stranih trgovačkih firmi koje su bez problema ušle na tržište BiH da bi na tom istom tržištu ostvarivale dobit bez ikakve obaveze prema državi koja im je to omogućila. Kako to da se o dugovanjima za porez kompanije TUŠ čulo tek kada je ona pomela svoje markete u BiH?  

Pa, zar svakodnevno na vrata domaćih vlasnika malih radnji, u kojima jedva mogu zaraditi i minimalnu plaću mjesečno, ne kucaju raznorazni inspektori da im provjeravaju poslovne knjige, kažnjavaju i tužakaju ih sudovima čak i za 200 maraka duga poreza?! 

Dug TUŠ-a samo Upravi za indirektno oporezivanja BiH iznosi blizu 700 hiljada maraka, dok je dug dobavljačima iz BiH veći od 20 miliona maraka. Da je ovo slučaj s nekom bh. firmom, njen vlasnik odavno bi visio na stubu srama i bio podvrgnut svim mogućim inspekcijskim kontrolama. TUŠ-u se to nije dogodilo.  

Sva imovina u BiH odavno je pod bankovnom hipotekom, tako da dugovi TUŠ-a, kako državi tako i dobavljačima, teško da će biti namireni. Riječ je o školskom primjeru pljačke za koju, prije svih, trebaju odgovarati oni koji su ovu vrstu pljačkaša uvezli u BiH.