KOŠARKA

Skupština odlučila: "Studenti" kao KK Bosna Royal

Na današnjoj sjednici u Sarajevu

E. JESENKOVIĆ

21.10.2014

Košarkaški klub Bosna ubuduće bi, bude li sve onako kako je planirano, odnosno stigne li dozvola nastupa Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, a klupska Skupštine u petak na novoj sjednici verificira dogovor sa KK Royal, trebao nastupati u najvišem rangu, Ligi 13 Prvenstva BiH, pod nazivom KK Royal Bosna!

Zaključak je to sjednice Skupštine sarajevskih "Studenata", koji su se našli pred zidom i na današnjoj sjednici usvojli jedini mogući prijedlog, a to je sporazum o tehničko-poslovnoj saradnji sa Košarkaškim klubom Royal.

Riječ je o sarajevskom klubu na čijem je čelu Almir Bradić, koji je u mlađim kategorijama bio igrač Bosne, a danas je prvi čovjek Royala pod čijim je vodstvom ovaj klub, podržan Bosninim juniorima u igračkom kadru, iz A-2 lige ušao u A-1.

Ovim bi sporazumom Bosna ustupila Royalu svoje mjesto u Ligi 13 te ime i grb na korištenje, dok bi se Royal obavezao da višak godišnje dobiti uplaćuje bivšem prvaku Evrope, koji bi pak od toga vraćao dugove i, ako i kad bude dovoljno sredstava, ponovno stao na vlastite noge.

Do tada, takmičarske aktivnosti KK Bosna bile bi zamrznute, odnosno "Studenti" i njihov brend nastavio bi se takmičiti kroz Royal.

Kako je naglasio predsjednik Upravnog odbora KK Bosna Adnan Jašarević, druge mogućnosti za legalno poslovanje kluba nema, jer aktuelno rukovodstvo "Studenata" ne želi raditi ono što se, između ostalog, radilo u prošlosti, a što je označeno kao poslovanje koje nije u skladu sa zakonom.

To znači da je alternativa sporazumu s Royalom bio jedino gašenje kluba i nestanak sportskog ponosa Sarajeva sa scene!

Saradnjom sa Royalom, dobiva se pak kolektiv rasterećen dugovanja, ali i zabrane inozemnih transfera, i stvaraju se preduslovi da Bosna krene naprijed. Da li već od narednog vikenda i Lige 13 ili možda A-1 lige, ostaje da vidimo.

Porazni podaci

Revizija je, prema riječima Jašarevića, čiji je Upravni odbor u aprilu stupio na dužnost, utvrdila 5,3 miliona maraka minusa uz mogućnost da dug KK Bosna poraste za još dva do tri miliona na ime poreznih dugovanja, ali i dokumentacije koja nije bila dostupna ni Upravi ni revizorima.

Upravni odbor i Skupština nisu se danas bavili time ko je, kako i zašto napravio tolika dugovanja i da li je u tome bilo nezakonitih radnji, već je naglašeno da će to biti predmet istraživanja nadležnih institucija.

Kako je istaknuto, niti jedna od deset godina koje su analizirane (od 2004. do 2013.) nije dobila pozitivno mišljenje revizora.