OSTALI SPORTOVI

MOK prima Kosovo u punopravno članstvo

Olimpijski komitet Srbije ima informaciju

Onasa

21.10.2014

Olimpijski komitet Srbije (OKS) saopštio je danas da ima informaciju da su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) spremni da daju podršku za prijem Kosova u punopravno članstvo u MOK, mada su i OKS i nadležne državne institucije Srbije u više navrata insistirale da su takve aktivnosti neprihvatljive.

U saopštenju OKS se navodi da je od Međunarodnog olimpijskog komiteta dobio obaveštenje o zvanično podnijetoj inicijativi Kosova za prijem u punopravno članstvo u MOK.

Podsjeća se da Kosovo putem različitih kanala pokušava već četiri godine da dođe do članstva u MOK i da je to OKS uspješno zaustavljao.

Imamo informaciju da su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta spremni da ovoga puta daju podršku ovoj inicijativi, iako smo u saradnji sa nadležnim državnim institucijama u više navrata insistirali da su takve aktivnosti neprihvatljive, istakao je OKS.

Ovakav prijem bi, zaključio je Olimpijski komitet Srbije, predstavljao izuzetak koji se nije dogodio u skorijoj istoriji, s obzirom da u tom periodu nijedan nacionalni olimpijski komitet nije primljen u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, a da prethodno ta zemlja nije primljena u članstvo Ujedinjenih nacija.