BIH

Tuzla: Radnici za sutra najavili veliki protest i blokadu saobraćaja

Tražit će bezuslovnu ostavku Vlade TK

Autor:A. Hadžić

21.10.2014

Radnički protesti koji se već pune četiri godine, svake srijede održavaju pred zgradom kantonalnih pravosudnih institucija, sutra će biti održani pred sjedištem Vlade Tuzlanskog kantona, a potom, najvjerovatnije, izmješteni na jednu od najprometnijih tuzlanskih saobraćajnica.

Učesnici protesta, saznajemo, zahtijevaju bezuslovnu ostavku premjera takozvane ekspertne Vlade TK Bahrije Umihanića i njegovih ministara, zbog, kako navode, obmane kojoj su bili izloženi od strane Vlade u posljednjih sedam mjeseci.

- Idemo pred sjedište Vlade i od toga da li će Vlada udovoljiti našim zahtjevima, zavisi koliko će naši protesti trajati i gdje će se sve proširiti. Nažalost vlada premijera Umihanića nas je primorala na ovaj korak jer nas je izvarala. Sve vrijeme su nam davali lažnu nadu i smišljeno nam razvlačili pamet do izbora, samo da bi sačuvali svoje političke mecene od radničkog bunta. Ako misle da  smo mi budale, grdno se varaju  – kazao nam je Enes Tanović iz sindikata "Solidarnost".

Čaša je prelila, tvrdi Tanović, nakon što je, radnicima "Dite", nakon svih obećanja o otkupu njihovih dionica i pokretanju proizvodnje, prije nekoliko dana ponuđeno da oni za jednu marku kupe fabriku i pokrenu proizvodnju, što je izazvalo opći revolt među radnicima.

- Ovo je čista podvala radnicima. Da mi kupimo Ditu za marku, a šta bi mi mogli uraditi, šta ćemo sa ovim dugovima u fabrici. Odkud nam pare da pokrenemo proizvodnju. Pa ljudi nemaju šta da jedu, a kamo li da pokrenu fabriku. Nama je samo preostala ulica - ističe Emina Busuladžić, član Štrajkačkog odbora "Dite"  koja sa svojim kolegama već više od dvije godine vodi borbu za spas fabrike.

Prema najavama iz „Solidarnosti“ radnicima će se sutra  na protestima pridružiti i radnici uništenih firmi, ne samo iz Tuzle, već iz Banovića, Živinica, Lukavca, Gračanice, Srebrenika itd.  

Ko štiti kriminal

- Nismo odustali od protesta pred zgradom Kantonalnog suda i Tužilaštva jer ih smatramo najodgovornijim za kriminal koji je privatizacijom izvršen na području Tuzlanskog kantona. Da je pravosuđe radilo svoj posao, danas bi bar neka od fabrika u ovom kantonu radila. Preko 200 miliona maraka je ukradeno, odnosno nezakonito otišlo u džepove domaćih i stranih tajkuna koji su privatizirali naše firme. Niti jedan spor kriminalne  privatizacije naši sudovi nisu riješilii. Pitanje je samo kome to odgovara - ističe Tanović.