BIH

Provokacije: "Yes Srpska" Valentina Incka prozvala diktatorom

Nastavljen antidržavni rad sumnjive nevladine organizacije

Autor:S. M.

21.10.2014

Aktivisti sumnjive nevladine organizacije „Yes Srpska“, navodno iz Istočnog Sarajeva, koja već neko vrijeme na internetu vodi kampanju za organiziranje referenduma za nezavisnost manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, putem svoje Facebook stranice, Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka nazvali su diktatorom.

U organizaciji, koja navodi da je referendum, navodno, planiran za 2015. godinu, ističu da je „diktator u BiH koji se naziva "Visoki predstavnik" jedina osoba s apsolutnom vlašću u zemlji“.

Valentin Inzko je postao diktator i specijalni predstavnik EU u BiH 26. marta 2009., naslijedivši Miroslava Lajčaka. Diktaturu u BiH karakteriziraju neke od sljedećih osobina: ovjes i represija demokratski izabranih dužnosnika, suspenzije zakona i građanskih sloboda i vladavine dekretom bez trajne vladavine prava postupaka

Navode i to da je „vrijeme za promjene i za to da se gospodin Valentin Inzko pošalje kući, vrijeme je za Republiku Srpsku - da slobodno određuje svoju političku budućnost kroz demokratski referendum!