BIH

Posljednji ispraćaj Salihu Bureku

Ukopan u haremu Džindijske džamije

A.A.

21.10.2014

U haremu Džindijske džamije u Tuzli danas je klanjana dženaza i obavljen ukop prof. dr. Saliha Bureka, poznatog bh. intelektualca i jednog od najprogonjenijih Bošnjaka od strane bivšeg komunističkog režima. Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a prisustvovali su joj mnogobrojni građani iz raznih krajeva BiH.

Na komemoraciji održanoj tokom dana na Tehnološkom fakultetu u Tuzli,  iznesen je prijedlog da  se dr. Bureku posthumno dodijeli počasni doktorat Univerziteta u Tuzli te da se jedna tuzlanska ulica nazove njegovim imenom.

Dr. Burek prvi je doktor ekonomskih nauka u Sjevero-istočnoj Bosni, a doktorirao je 1965. godine. Bio je utemeljitelj i predavač na Tehnološkom i Rudarskom fakultetu u Tuzli te na Višoj ekonomsko-komercijalnoj školi u Brčkom.

Već duže vrijeme bio je bolestan, ali je do posljednjeg dana komunicirao sa najbližim članovima porodice i prijateljima, a privodio je kraju i pisanje autobiografske knjige u kojoj je iznio niz nepoznatih detalja o torturama koje je kao intelektualac, proživljavao u bivšoj Jugoslaviji, posebno u vrijeme izdržavanja kazne u zatvoru u Zenici.

Autor je brojnih naučnih članaka i kritičkih analiza kao i studija na Ekonomskom institutu u Tuzli.

Prof. dr. Burek bio je poslanik Skupštine Republike BiH i član Foruma Parlamentaraca utemeljitelja suverenosti i nezavisnosti BiH.