BIH

Samo četiri aktivista UDIK-a na protestima podržali "Žene u crnom"

Ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu

Fena

21.10.2014

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) organiziralo je danas polusatne mirne proteste podrške nevladinoj organizaciji Žene u crnom ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu, a ovom protestu odazvali su se samo četiri aktivista UDIK-a.

Naime, UDIK je i 16. septembra protestirao ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu kad je to diplomatsko predstavništvo odbilo prihvatiti otvoreno pismo za predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, koje su danas primili.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić ponovio je da od marta 2014. srbijansko društvo i država Srbija "vrši stalnu represiju nad organizacijom Žene u crnom", a današnji protest je organiziran da bi se pozvale vlasti u Srbiji da se konačno podrži njihov rad koji traje 23 godine.

Podsjeća da je za sutra zakazano ročište za portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Radomira Počuča zbog ugrožavanja prava Žena u crnom no postavlja se pitanje da li će to ročište biti održano zbog štrajka advokata.

Ročištu koje je bilo zakazano za 17. septembar je odgođeno zbog toga što se optuženi Radomir Počuča trenutno nalazi u Ukrajini kao dobrovoljac, za kojim je nakon toga raspisana potjernica srbijanske policije zbog neodazivanja sudu u procesu u kojem ga terete za prijetnje i ugrožavanja sigurnosti NVO Žene u crnom.

"Postavlja se pitanje kakva je to država koja je dopustila čovjeku protiv kojeg se vodi krivični proces da napusti zemlju i ode u drugu zemlju da ratuje", ističe Ćudić.

Uz konstataciju da su pripadnice NVO Žene u crnom uvijek uz BiH da bi podržale civilno društvo koje radi na suočavanju s prošlošću, a danas se mali broj odazvao da njima pruži podršku, Ćudić kaže da je na ovaj način pokazala solidarnost 18.000 NVO-a u BiH prema Ženama u crnom.

"UDIK smatra da je odgovornost prema ovom činu prevashodno naša iz BiH jer se one nalaze u problemu zbog BiH, Hrvatske i Kosova, odnosno tamo gdje su se dešavali zločini u njihovo ime, a mi danas ne može izaći da podržimo njihove aktivnosti. To je direktno odgovornost građana i civilnog društva u BiH", zaključio je Ćudić.

Na kraju je podvukao da je NVO Žene u crnom jedina organizacija koja radi na suočavanju s prošlošću u Srbiju jer danas nema jedinstvenog društva koje je ranije postojalo kada je ovaj problem u pitanju.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije organiziralo je mirni protest podrške Ženama u crnom iz čina solidarnosti i odgovornosti prema svemu onome što su one već dvadeset godina radile za BiH.