BIH

Čavara o prijedlogu Radojičića: Poziv je pozitivan, ali treba sačekati konačne rezultate izbora

Nakon što je SNSD pozvao SDA i HDZ BiH da formiraju Vijeće ministara BiH

Autor:S. M.

21.10.2014

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozvao je stranke pobjednice na izborima na nivou Federacije BiH (FBiH) na pregovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, ali i simetričnom formiranju vlasti u vladama entiteta.

Potpredsjednik ove stranke Igor Radojičić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci pozvao SDA i HDZ na razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, kako se, naveo je, ne bi gubilo puno vremena i "ispoštovala volja građana“.

Marinko Čavara potpredsjednik HDZ-a BiH kazao je za  „Avaz“ da uvažava rezultat koji je SNSD napravio u RS-u, ali da bi trebalo sačekati konačne rezultate izbora.

Naravno da treba razgovarati prije objavljivanja konačnih rezultata izbora o programskim načelima i ciljevima koje treba realizirati u narednom mandatnom periodu od četiri godine. Na tu temu razgovora i dogovora nikada nije viška, s toga smatram pozitivnim jedan takav poziv – kazao je Čavara.

Stav HDZ-a u BiH da oni koji su dobili legitimitet unutar svog naroda, smatraju da su njihovi partneri.

U narednom periodu te partije odlučuju o povlačenju poteza kako bi se radilo na stabilizaciji BiH, političkih odnosa. Treba nam stabilizacija kretanja u EU, da napokon dobijemo kandidatski status, a to planiramo napraviti u ove četiri godine mandata. Naravno i za svakog građanina napraviti uvjete za veći gospodarski rad i otvaranje novih radnih mjesta – kazao je Čavara.

Prema njegovim riječima, to je ono osnovno što oni u HDZ-u BiH žele u narednom periodu.

Na ostalim opredjeljenjima, ciljevima moramo dogovarati sa ostalim političkim partnerima, koji su dobili povjerenje prvenstveno od svog naroda, a onda od ostalih građana BiH – dodao je Čavara.

Reakcija Aleksandre Pandurević

Reagirajući na poziv Radojičića SDA-u i HDZ-u za formiranje vlasti na državnom nivou, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević rekla nam je da na ovaj način „Milorad Dodik preko svoga portparola Igora Radojičića moli SDA i Bakira Izetbegovića da gaodrže u političkom životu i da ga spase“.

- Da li će se oni odlučiti da spase Dodika po cijenu da i naredne četiri godine imamo reprizu prethodnih osam i da i dalje svi građani tonu u jad, bijedu, siromaštvo, nepotizam i korupciju, to oni treba da odluče. Ne znam da li Dodik, koji osam godina vodi kampanju protiv partija sa sjedištem u Federaciji, sada biračima u RS, ustvari, kaže da će Izetbegović podržati referendum o nezavisnosti RS – izjavila je Pandurević.

Poslanica SDS-a u Državnom parlamentu rekla je da kadrovi SNSD-a već osam godina sjede u Vijeću ministara te da „izuzev kriminalnih afera ne vidi njihove druge rezultate.“

Zukić: Nemamo stav

Amir Zukić, generalni sekretar SDA rekao nam je da je čuo za Radojičićev poziv, ali da se u toj stranci još nisu sastajali i zauzimali bilo kakav stav.

- Imamo ranije utvrđene stavove i prioritete naše platforme. Mi već obavljamo konsultacije sa svim strankama, ali u ovom momentu svi su nam podjednako bliski. Vidjet ćemo, polako. Očekujemo zvanične rezultate izbora, nakon čega ćemo obavljati i zvaničnije razgovore – rekao je Zukić.