BIH

Institut za Javno zdravstvo Republike Srpske pripremio upustva za osnivanje karantina

Počinje obuka medicinara, pripadnika Civilne zaštite i policije

Autor:V. S.

21.10.2014

Iako je je rizik za pojavu ebole u Republici Srpskoj i dalje vrlo nizak i do danas nema nijedna osoba koja se nalazi pod nadzorom, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je u prethodna dva mjeseca u skladu sa preventivnim preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pripremio karantine, a od 27 do 30 oktobra počinje sa edukacijom medicinara, pripadnika Civilne zaštite, policije i opštinskih inspekcija za provođenje kontrole i protivepidemijskih mjera, izjavila je za "Dnevni avaz" portparol IZJZ RS Milka Mrđa.

Domovi zdravlja

- Mi smo u stalnoj komunikaciji sa svim domovima zdravlja, kako bismo pravovremeno postupali sa nadzorom osoba koje eventualno dolaze iz zemalja pogođenih epidemijom ebole – naglasila je ona.

Ona je naglasila da je odmah po proglašenju epidemije ebole u Africi, resorno entitetsko formiralo tim za izradu Akcionog plana za kontrolu ebole i organizovalo više sastanaka za izradu Akcionog plana za kontrolu ove bolesti.

Granični prelazi

-  Obezbijeđen je set preporuka, uputstava i informacija koje su distribuisane na sve granične prelaze, zdravstvene ustanove i ostale relevantne ustanove. Te preporuke se odnose kako na putnike u međunarodnom saobraćaju, tako i na službena lica koja vrše kontrolu ulazaka osoba iz susjednih zemalja u RS, zdravstvene radnike, pomoćno osoblje.. – napominje ona.

Shodno preporučenim mjerama, a u skladu Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, zdravstvene ustanove, uz dostupnu stručnu pomoć IZJZ RS pripremaju i razvijaju plan postupanja sa jasnim procedurama i definisanim infrastrukturnim kapacitetima i opremom sa imenovanim timovima zdravstvenih radnika.

Procedura transporta

-  Također, sve zdravstvene ustanove treba da definišu procedure transporta te obezbijede nabavku odgovarajućeg broja setova lične zaštitne opreme - naglašava ona.