BIH

KCUS gradi izolatorij: Aganović najavio moguću pojavu ebole u BiH

Svakodnevno prate izvještaje Svjetske zdravstvene organizacije

A. Nu.

21.10.2014

Nakon što se smrtonosni virus ebola počeo širiti Balkanom, rizik od pojave bolesti postoji i u našoj zemlji. Kako su kazali u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, jučer su počele pripreme za formiranje tzv. izolatorija veličine 230 kvadrata koji se treba namjenski adaptirati.

S KCUS-a ističu da svakodnevno prate izvještaje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o širenju ovog virusa, čija je pojava moguća u BiH, te dodaju da se trude da postignu maksimum u smislu priprema za moguće suočavanje sa virusom ebola u našoj zemlji.

S obzirom da je ebola visoko kontagiozna i smrtonosna bolest, u KCUS se najozbiljnije pristupilo organiziranju rada u smislu zbrinjavanja sumnjivog odnosnao oboljelog od ebole te maksimalnoj zaštiti zdravstvenih radnika.

- U ovaj proces uključeni su svi nivoi zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo, Federalno Ministarstvo zdravstva, Federalni zavod za javno zdravstvo, Federalni sanitarni inspektorat i DGS. Predviđena je nabavka kreveta sa negativnim tlakom i pratećom opremom adekvatnog biosigurnosnog nivoa. Također, predviđena je nabavka zaštitne lične opreme i potrošnog materijala kao i nabavka određenih lijekova. Zaposlenici KCUS-a svakodnevno educiraju i unaprijeđuju svoja znanja, jer je pojava ebole nešto sa čime se i mi i veliki dio ostatka svijeta po prvi put suočavamo.

Zbog toga je i prilagođavanje procedura koje preporučuje WHO u toku - istakli su s KCUS-a.

Direktor ove medicinske ustanove Damir Aganović nedavno je kazao da karantena na KCUS-u ne zadovoljava medicinske uvjete, te da se je to povod zbog čega se pravi izolatorij.

- To trebaju biti specijalne izolacijske prostorije ili barem kreveti pod pritiskom kako bi bakterije bile usisane, a ne izbačene vani u okolinu. Potrebna je veoma dobra organiziranost. Ako se pojavi ebola, a velika je mogućnost da hoće, mi ćemo, praktično, i učiti, jer se prvi put suočavamo s tom endemskom bolešću. Trebat će nam pomoć Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a te sličnih tijela. U fazi smo nabavke i potrebnih lijekova - rekao je Aganović.