BIH

Radojičić pozvao SDA i HDZ na razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH

Pres konferencija potpredsjednika SNSD-a

Fena

21.10.2014

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozvao je danas stranke pobjednice na izborima na nivou Federacije BiH (FBiH) na pregovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, ali i simetričnom formiranju vlasti u vladama entiteta.

Potpredsjednik ove stranke Igor Radojičić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci pozvao SDA i HDZ na razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, kako se, naveo je, ne bi gubilo puno vremena i "ispoštovala volja građana“.

- Izvjesno je da već sada možemo da kažemo da postoji jasna većina u parlamentu BiH za formiranje novog Vijeća ministara. Stranke pobjednice u oba entiteta, SNSD i njihovi koaliconi partneri u RS, te SDA i HDZ u FBiH već i matematički imaju kapacitet da mogu formirati novo Vijeće ministara - rekao je Radojičić i naveo da se time ne bi ponovila ranija situacija o razgovorima koji su trajali i godinu dana kako bi se formirala vlast na tom nivou.

Poštuju i princip rotacije i SDA bi sada trebalo da pripadne mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ne ulazeći u to s kime će stranke koje su osvojile najviše glasova u FBiH ući u koaliciju, Radojičić je naveo da je SNSD zainteresiran za učešće u Vladi FBiH.

Stoga mu, kaže, djeluje logično da stranke pobjednice u FBiH i "blok iz RS“ razgovaraju o simetričnom (recipročnom) formiranju vlasti u oba entiteta i Vijeću ministara BiH, što bi, tvrdi, omogućilo brzo formiranje vlasti, a sve ostalo bi bile "avanture“.

Uvjerava da se novi saziv parlamenta i Vijeća naroda RS-a te nova entitetska vlada mogu konstituirati prije Nove godine, da koalicija SNSD-DNS-SP ima 44 glasova dovoljna za skupštinsku većinu, ali ostaju otvoreni za pregovore s drugim strankama ili vanstranačkim ličnostima ili "kvalitetnim“ opozicionim pojedinicima, jer, kako je ustvrdio, željeli bi širu koaliciju.

Međutim, sa sadašnjim rukovodstvom SDS-a, kako navodi, ne vide mogućnost za razgovore, kao ni s Koalicijom "Domovina“.

Ponovio je da je SNSD zabrinut zbog dugog procesa brojanja glasova u Centralnoj izbornoj komisiji, ali da pobjedu njihovog kandidata za predsjednika RS-a Milorada Dodika više ne mogu "ugroziti“ glasovi iz "vreća“.

Kada je u pitanju član Predsjedništva BiH iz RS potvrđuje se, kaže, da je dijaspora, prvenstveno iz reda Bošnjaka, glasala za Mladena Ivanića, kandidata Saveza za promjene, koji vodi ispred Željke Cvijanović.