KOŠARKA

Dan D za "Studente"

Danas sjednica Skupštine KK Bosna

E. JESENKOVIĆ

21.10.2014

Prije skoro tri i po godine, u maju 2011., na nikad dramatičnijoj sjednici Skupštine Košarkaškog kluba Bosna prvi put je spomenuta mogućnost gašenja bivšeg prvaka Evrope!

Međutim, od tada pa sve do aprila ove godine, kada je praktično pobunom administracije, igračkog i trenerskog kadra i uz prijetnju bojkota odstupio već bivši Upravni odbor, malo toga je učinjeno da bi se spriječile crne prognoze.

Gurnut u provaliju

Čak bi se prije moglo konstatirati da je bilo mnogo lova u mutnom, u kojem su interesi kluba bili na posljednjem mjestu.

Dugoočekivani revizorski izvještaj, koji bi trebao biti objavljen danas na sjednici klupske Skupštine (17 sati), otkrit će gdje su otišli silni milioni, odnosno zašto su u ime Bosne preuzete milionske obaveze, koje se, međutim, nisu mogle izmirivati, pa je klub gurnut u provaliju.

A kad nema novca, a očito ni volje ni znanja da se spriječi sunovrat, logičan nastavak su i tužbe i blokirani računi i krivične prijave... Zbog svega toga Bosna je, nažalost, odavno prestala biti ozbiljan klub i u bh. okvirima.

2,1 milion maraka Bosna je bila u minusu 2010., što je rekordan gubitak na godišnjem nivou

Agoniji nekad mora doći kraj, održavati klub na obmanama zaista nema nikakvog smisla, pa će se, prema onome što smo saznali, a o čemu u aktuelnom Upravnom odboru KK Bosna ne žele konkretnije govoriti prije današnje sjednice, pred delegatima naći dva izbora.

Dvije opcije

Prvi je prihvatiti prijedlog prema kojem bi Bosnino ime i brend nastavili živjeti uz neki novi kolektiv i takmičiti po uzoru na pojedine klubove iz regiona (primjer beogradske Crvene zvezde), a drugi prepuštanje mjesta na rukovodećim funkcijama onima koji imaju nekoliko miliona maraka viška za spas davljenika i nerava da se nose sa svim ostalim nedaćama.

Kako takvi entuzijasti, evidentno, ne postoje ili se do sada nisu javili, taj drugi izbor praktično bi značio i katanac na bravu i gašenje sportskog simbola Sarajeva. Jedno je sigurno, šta god da se desi, nakon današnje sjednice Skupštine ništa neće biti isto.

Šta će otkriti revizija?

Koliki su zaista dugovi Košarkaškog kluba Bosna? Kad su posljednji put zvanično obavljeni podaci, a to je bilo još u maju 2011. godine na sjednici Skupštine, minus je, uz porezne obaveze, iznosio približno 8,53 miliona maraka.

Zvanični podaci za 2012. i 2013. nisu objavljeni, no trebali bi biti obuhvaćeni u revizorskom izvještaju koji će danas biti prezentiran na sjednici. Nezvanično saznajemo da se barata cifrom od približno 5,5 miliona maraka.