BIH

Iz Mađarske dopremljena pomoć za poplavljeno stanovništvo Bijele Ploče

Humanitarna organizacija HIA

N. Br.

21.10.2014


Mađarska humanitarna organizacija HIA do sada je poplavljena područja BiH pomogla sa oko 90 miliona forinti. Tako su pomognuti poplavljeni na području općina Maglaj, Doboj, Banja Luka, Sarajevo i Vogošća. Prva pomoći od strane HIA-e sastojala se od osnovnih prehrambenih namirnica, zatim sredstva za higijenu i dezinfekciju te sredstava za krečenje. HIA sada pomaže obnovu oštećenih stambenih objekata. Kuće Stevana i Žarka Stevanovića, povratnika na Bijelu Ploču, uveliko su stradale. “Sada smo dobili laminat i građevinski materijal za glazuru. Mnogo će nam značiti ova donacija da saniramo kuću nakon poplave. Kuće još nije useljive, nadamo se da ćemo ovim obnoviti barem nešto”, pričaju nam Stevan i Žarko.

- Na područje MZ Bijela Ploča dopremljen je građevinski materijal u vrijednosti od 81 hiljadu dolara. Oko 2000 metara kvadratnih laminata i 135 tona građevinskog materijala za izolacione radove. Sredstva za ovu donaciju osigurao je narod Mađarske kroz humanitarnu kampanju - pojašnjava Kis Boaz, glasnogovornik HIA-e. Partner HIA-e u ovom projektu je Merhamet BiH. Ovo je drugi projekat kojeg zajedno realizuju na području općine Maglaj.

- Samo 20 dana prošlo je od nominacije do implmentacije projekta za 38 poplavljenih kuća. Nadam se da ćemo našu saradnju nastaviti i kroz druge projekte - dodaje Atif Spahić, direktor RO Merhamet Maglaj.

Na području MZ Bijela Ploča poplavljene su 184 kuće. Za sanaciju devet kuća osiguran je građevinski materijal, tri kuće sanira UNDP, a postoje naznake da bio još 26 trebalo biti sanirano kroz projekat Islamic Relief.

donacija-iz-madjarske-2