KULTURA

Ljubavna priča na selu od 20. novembra pred publikom

"Ero s onog svijeta" ponovo na sceni NPS-a

M. Ču.

21.10.2014

Biser iz operne literature "Ero s onog svijeta", nakon petogodišnje pauze, ponovo se vraća na scenu. Posljednji put publika Narodnog pozorišta Sarajevo ovu komičnu operu u tri čina Jakova Gotovca gledala je u januaru 2009. godine.

Narodni govor

- Mislim da je to jedan od projekata koji svaka operna kuća u regiji treba da ima na svom repertoaru, ili da ga s vremena na vrijeme obnavlja, zato što je to zaista biser operne literature, ne samo regionalne nego i šire. To je i dramski i muzički jedno prekrasno djelo - kazala nam je v. d. direktorice opere Narodnog pozorišta i sopranistica Adema Pljevljak-Krehić.

„Ero s onog svijeta" pisan je prema jednom od najboljih libreta slavenske operne historije. Hrvatski pjesnik i poznati pozorišni pisac Milan Begović iz motiva veselih narodnih priča izvlačio je simpatične, realistički uvjerljive likove određenih karaktera, davao im logične reakcije i iznio im misli živim, narodnim govorom, punim duhovitosti.
Radnja se zbiva u maloj varoši, negdje u ravnici ispod Dinare, u ranoj jeseni.
Vrijeme današnje kao i ono od prije sto godina...

- „Ero" je uvijek izazivao pažnju kod publike, a opera je na sceni igrana i prije rata. Ne mogu vam sa sigurnošću reći, ali mislim da nikada nije skidana s repertoara. Puna je prekrasnih opernih numera, to je slatka ljubavna priča na selu i vjerujem da se publika jednako kao i mi raduje ovoj obnovi. Prvo izvođenje je 20. novembra, a prva repriza dva dana poslije - naglasila je Pljevljak-Krehić.

Baletani i filharmonija

Kada je u pitanju podjela, ona će igrati Đulu, Miljenko Đuran Miću (Ero), Davor Radić i Marko Kalajanović mlinara Simu, Ivica i Leonardo Šarić te Denis Isaković gazdu Marka i Dajana Šegvić  Domu.

- Dirigent je Robert Homen, a obnovu režije koju je svojevremeno radio Krunoslav Cigoj sada će raditi Gordan Simić. Na sceni će nam se u određenim numerama pridružiti i baletani, a muzičku podršku, naravno, dat će nam Sarajevska filharmonija - istakla je naša sagovornica.