BIH

Drama u zgradi "Feroelektra": Radnici ih blokirali u rupi, nepoznate osobe iznosile imovinu firme

Već šest dana iznosi se materijal

E. T. - Fena

21.10.2014

U jednoj od zgrada "Feroelektra", u Titovoj ulici na broju 48, u Sarajevu odvijala se prava drama. Naime, iz rupe koja je prokopana do zgrade firme nepoznati ljudi iznosili su materijal, radijatore, željezo...

U međuvremenu je stigla i policija, a 15-tak radnika okupljenih ispred zgrade Feroelektra tvrdili su da je riječ o kriminalu. Kako saznajemo, komšije su kazali radnicima da se od srijede ulazi u tu rupu i da se iznose police, koje će naknadno prodati u metal.

Šest dana iznosili materijal kroz iskopanu rupu

Radnici "Feroelektra" nisu dozvolili nepoznatim ljudima da izađu iz rupe dok ne dođe neko od direktora, koji su prema njihovom mišljenju nalogodavci ovih kriminalnih radnji.

Novinar "Avaza" sa lica mjesta javio je da je policija obavila uviđaj i izvela ljude blokirane u rupi. Radnici firme, kako tvrde, se smatraju izigranim i prevarenim.

Predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Smajić naveo je da to rade nepoznate osobe uime Stanić Investa s kojim Feroelektro ima potpisan kupoprodajni ugovor, a koji je Sud u Sarajevu polovinom augusta tekuće godine raskinuo zbog neizvršenja dogovorenih obaveza prema radnicima Feroelektra.

Korisnici prostora u blizini direkcije Feroelektra tvrde da proces iznošenja raznih materijala traje od srijede, protekle sedmice, a Smajić kaže da je za to vrijeme nelegalno izneseno oko sedam kamiona po 20 tona materijala. Precizirao je da je kotlovnica već u potpunosti isječena, oprema za arhiv i dio stolarije.

S obzirom na to da je te prostorije dugo vremena koristio UNDP Smajić kaže da je zgrada bila dovedena do savršenstva.

- Za 18 godina uradili su sve što je bilo potrebno, više nigdje nije bio potreban ni šaraf. Oni će sada to sve uništiti - navodi Smajić.

Naglasio je da je najgore u tome što materijal iznose kroz rupu koju su iskopali u ''Titovoj ulici'' i kroz koju su, ispod temelja, ušli u prostorije, a što, kako navodi, svjedoči nelegalnosti i kriminalu.

- Sav taj materijal će biti prodan u staro željezo, po minimalnoj cijeni. Stanići koriste 'vakuum prostor' uložili su žalbu na presudu kojom je raskinut kupoprodajni ugovor, a za to vrijeme kradu - naglašava Smajić. Podsjetio je da radnici Feroelektra plaću nisu primili 27 mjeseci.

Radnici su potom krenuli u drugu zgradu Uprave, u ulici Titova 28, gdje se trenutno nalazi njih desetak. Oni su imali namjeru sastati se sa članovima Uprave ove kompanije kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u firmi.

Međutim, u poslovnoj zgradi ove firme nema nikoga. Članovi Uprave, Đoko Okuka i Amel Balta, koji su se prvobitno trebali sastati sa radnicima su navodno na putu u Banjoj Luci.

Nezadovoljni radom policije

Radnici su se izjasnili da žele sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova KS, Nerminom Pećancem kako bi im se objasnilo zašto nije provedena procedura prema ljudima koji su iznosili materijal iz firme.

Radnici koji su bili prisutni tokom cijelog događaja, među njima i Ediba Hamamdžić, tvrde da policajci nisu legitimisali osobe koji su prenosili materijel iz firme, nisu im tražili dokumente ili ih evidentirali na bilo koji način. Samo su osiguravali njihov izlazak iz kruga firme, te su ih potom pustili.

Podsjetimo, obespravljeni radnici "Feroelektra" jučer su ostali šokirani novim potezima uprave "Stanić Invest", jer su saznali da već pet dana Stanići iz poslovne zgrade u Titovoj 48. izvlače tone materijala i odvoze kamionima. I jučer je, također,  reagovala policija.

- Zatečeni smo, u nevjerici. Oni su prorezali rupu u asfaltu u stražnjem dvorištu i izvlačili danima tone materijala kojeg čini aluminij, željezo iz kotlovnice. Imamo dojavu da su izvukli pet kamiona sa po 20 tona materijala. To su aluminijske i željezne police koje se koriste kod arhiviranja materijala. Odmah smo javili policiji. Izašli su na teren i zatekli neke radnike. Oni kod sebe nisu imali ni ličnih dokumenata – ispričao nam je jučer Senad Smajić, predsjednik Sindikata radnika "Feroelektra".  

Irfan Nefić, portparol MUPa KS današnja događanja nije mogao komentirati.

-Što se tiče jučerašnje situacije, znam da su naši službenici izašli na lice mjesta i proveli sve neophodne aktivnosti, Međutim, današnja dešavanja zaista ne mogu komentarisati jer nisam upoznat sa situacijom - kazao je Nefić.

Direktor agencije za privatizaciju Šuhret Fazlić u izjavi za "Dnevni avaz" kazao je da je ovo neviđen kriminal, otimačina i da bi cjelokupnu Upravu trebalo uhapsiti.

- To je jedini način da se zaštiti državna imovina, jer s ovim kriminalcima niko ne može na kraj izaći - kazo je Fazlić.

Radnici Feroelektra su se mirno i razočarani razišli, te napustili prostorije kompanije.