BIZNIS

U 50 modernih kamiona voze robu širom Evrope

Kompanija DMDE iz Doboj-Istoka 10. godišnjicu obilježila radno

H. Č.

21.10.2014

U maloj i nerazvijenoj općini Doboj-Istok prije tačno deset godina s radom je počela prijevoznička kompanija DMDE Mirsada Durmića, koji je u razvoj porodičnog poduzetništva krenuo skromno, na imanju svog oca Muhameda.

Danas DMDE ima 50 kamiona za unutrašnji i međunarodni transport i isto toliko dobro obučenih vozača, koji voze kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Češku, Švicarsku, Poljsku. Ove godine vozni park je obnovljen sa četiri nova kamiona.

Deseta godišnjica kompanije, koja svojim radnicima osigurava solidne plaće, a državi na vrijeme plaća poreze, obilježena je radno. Za deset studenata i jednog srednjoškolca iz općine Doboj-Istok osigurali su jednokratnu pomoć.

- Razvijamo sebe, ali pomažemo i drugima - kaže osnivač Mirsad Durmić.

Za godišnjicu je upriličen defile kamiona kroz centar općine.

- Naše strateške kompanije u BiH za koje vršimo transport robe diljem Evrope su "Soda Šišedžam" iz Lukavca, "Natron Hayat" iz Maglaja, EFT grupa iz Stanara, "Almina" Zvornik. Obavljamo 80 posto međunarodnog i 20 posto unutrašnjeg transporta - kaže direktor Dino Durmić.

Radnici zadovoljni

Jakub Konjić vozač je u kompaniji DMDE s desetogodišnjim iskustvom za volanom.

- Za jedan mjesec zaradio sam 2.570 maraka. Posao vozača je i težak i odgovoran, ali kada se primi dobra plaća, umor nestane - kaže Konjić.

Njegov kolega Mersad Čalić po zanimanju je mašinski inžinjer, ali je sada za volanom. Stanje u državi, kako kaže, takvo je da je teško naći posao u svojoj struci. Prihvatio se volana i zadovoljan je.