BIH

Od četvrtka minusi i snijeg

Prognoze Federalnog hidrometeorloškog zavoda

M.KUNARAC

21.10.2014

Prema prognozama Federalnog hidrometeorloškog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanih intervala će biti u istočnim područjima, a slaba kiša se očekuje u zapadnim i sjevernim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 17 i 22 stepena.

Pad temperatura

Na osnovu prognoza od sutra će u našoj zemlji postepeno doći do pada temperatura te se očekuje oblačno vrijeme s kišom. Očekivana količina padavina kretat će se od 20 do 45 litara po metru kvadratnom u cijeloj zemlji.

Na planinama se očekuje snijeg. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u jutranjim satima s jakim udarima. Jutarnej temperature zraka uglavnom između 4 i 10 a u drugoj polovini dana u postepenom padu. Na jugu Hercegovine jutarnje temperature zraka bit će od 11 do 15, a najviša dnevna do 20 stepeni.

Oblačno vrijeme s kišom bit će i u četvrtak, a više padavina u očekuje se u sjevernim područjima Bosne. Očekivana količina padavina od 5 do 15 litara, u sjevernim područjima Bosne od 20 do 30 litara po metru kvadratnom. Na planinama će padati snijeg koji se očekuje i u centralnim i istočnim područjima Bosne u jutarnjim satima u nizinama.

Obilne padavine

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između minus 1 i 4 na jugu Hercegovine od 3 do 7 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 2 do 7, na jugu Hercegovine od 8 do 13stepeni.

Nestabilno i hladno vrijeme bit će u četvrtak. U Hercegovini slaba kiša, a u Bosni se očekivana količina padavina kreće od 5 do 15, u Krajini od 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

Na planinama će padati snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 5, na jugu Hercegovine od 5 do 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 4 i 9, na jugu Hercegovine od 9 do 14 stepeni.