CRNA HRONIKA

Za zločine Turkovićeve grupe znala njegova supruga Šejla

Preslušavan snimak svjedočenja Isljama Kalendera

Autor:A. ALJIMI

21.10.2014

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje u drugostepenom postupku zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića. Podsjećamo da je Turković prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, kao i Milenko Lakić Laki, dok je Saša Stjepanović dobio 12, Fadil Aljović pet, a Muamer Zahitović Ševrtko tri godine zatvora.

Dokazi zabetonirani

Kao što je ranije najavljeno, reproduciran je videosnimak svjedočenja Isljama Kalendera, koji je svojim iskazom u prvostepenom postupku u potpunosti raskrinkao Turkovićevu zločinačku organizaciju, opisavši tada Turkovića kao “paranoičnog monstruma koji 24 sata dnevno šmrče kokain”.

mjesto02

Kalender sarađivao s istražiteljima: Vodali ga maskiranog

Sudija Senadin Begtašević pojasnio je da će odbranama biti dozvoljeno da Kalendera i Seada Dumanjića pozovu kao svoje svjedoke te da ih direktno ispitaju. Također, postupajuće vijeće bilo je mišljenja da nema potrebe da se ponovo izvode dokazi Tužilaštva jer su zakonito uvedeni.

Podsjećamo da je Kalender u prvostepenom postupku saslušavan kao svjedok pod prijetnjom te je iz sigurnosnih razloga bio odvojen od publike koja nije mogla vidjeti njegov lik. Postupajuća tužiteljica Diana Kajmaković apelirala je da se reproducira snimak na kojem se ne vidi Kalenderov lik, čemu je Sudsko vijeće udovoljilo, iako su se odbrane tome grčevito protivile.

mjesto01

Grobnica u kojoj je par bio ukopan

Turković i njegov omiljeni ubica Milenko Lakić Laki negodovali su jer se reproducira snimak Kalenderovog svjedočenja. Lakić je zahvalio sudiji Senadinu Begtaševiću jer je dozvolio da iz KPZ-a Orašje bude prebačen u pritvorsku jedinicu Suda BiH.

mekicidjevojka

Ubijeni Mithat Mekić i njegova djevojka

- Dobro ste krenuli, ali nemojte nam više pomagati, molim Vas - kazao je Lakić.

Na snimku je jučer Kalender pojasnio organizaciju Turkovićeve grupe te da ga je upoznao u KPZ-u Sarajevo tokom 2005. godine, kada je Turković bio pritvoren jer je bio osumnjičen za ubistvo Taiba Torlakovića.

- Bio sam stručnjak za miješanje heroina pa sam za te potrebe mogao izaći iz zatvora u Kuli kada god sam htio, jer je to Zijad sredio. Nekada sam izlazio i u dva sata poslije ponoći - kazao je na snimku Kalender.

Tola i Miki

Tokom svog svjedočenja Kalender je do u detalje opisao način na koji je Turković trgovao velikim količinama heroina i kokaina. Između ostalog, Kalender je kazao da je za sva zlodjela Turkovićeve grupe znala njegova supruga Šejla. Na snimku je prikazan i smeđi rokovnik za koji je Kalender kazao da je u njemu zločinački par Turković vodio evidenciju u šiframa koliko i kome su droge prodali. On je pojasnio kako je sa šurom Emirom
Zekovićem, koji je, također, bio svjedok u ovom predmetu, miksao heroin i kokain u Šejlinom stanu na Grbavici te da se Zeković više puta onesvijestio, a, prema njegovim riječima, jednom je jedva ostao živ. Kalender je pojasnio da su kokain miješali s hormonima za konje.

Također, Kalender je pojasnio odnos između Turkovića te Marija Tolića Tole, kojeg je likvidirao zajedno s Vernerom Ajdarijem u kući na Bistriku. On je kazao da je Turković ubio Tolića jer mu je dugovao novac, a ubio je i Mithata Mekića Mikija iz istih razloga.

turkovic-20

Zijad Turković: Riješio se konkurencije

Podsjećamo da je Mekić zajedno s trudnom nevjenčanom suprugom Lusijom Salas-Kortez izrešetan u kući u Binježevu.

Poseban moment koji je Kalender opisao je kada je Turković ušao u posao s drogom s Mekićem i Tolićem. Prema Kalenderovim riječima, Mekić i Tolić su s drogom radili zajedno. Međutim, i Turković je ušao u posao s njima. Kako je kazao Kalender, Mekić i Tolić su shvatili da Turković prikazuje da je prodao manje droge nego što je stvarno prodao.

- Kada smo se sastali s Mekićem i Tolićem u Turkovićevoj kući, Tola i Miki su htjeli da razjasne s Turkovićem oko te droge. Znam da je bilo u pitanju oko 200.000 eura koje je Turković trebao dati Toliću i Mekiću. Turković im je rekao: “I da imam te pare, ne bih vam dao.” Mekić je zatražio od Turkovića vode, a on mu je kazao da ustane i sam uzme. Mekić je otišao u kuhinju i krenuo za jednu veliku šolju, a iz nje je ispala hrpa para, mislim da je bilo oko 200.000 eura. Miki ga je pitao “Šta je ovo?” A Zijad im je rekao da idu iz njegove kuće. Miki mu je tada kazao: “Platit ćeš mi, Zijade, za ovo, kad-tad”, a Zijad je njemu rekao “Platit ću k…!” Tola je sve vrijeme krijući radio i s Mikijem i sa Zikom - rekao je.    

Kalender je dalje naveo ko su bili kupci većih količina heroina i kokaina. Drogu je, prema njegovim riječima, prevozio Saša Stjepanović (prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora) u BMW-u koji je imao specijalni štek za krijumčarenje narkotika.
U jednom momentu, a što se čulo na snimku, Turković je izbačen iz sudnice zbog neprimjerenog ponašanja te je došlo do razmjene psovki između Kalendera i Turkovića.

Na sljedećem suđenju koje je zakazano za 23. oktobar bit će prikazan snimak Kalenderovog svjedočenja o pljački na Sarajevskom aerodromu.

Bolovi u leđima

Branilac Fadila Aljovića Kerim Čelik zamolio je jučer sudiju Begtaševića da pauze budu duže jer njegov klijent ima nesnošljive bolove u leđima. Također, Čelik je zamolio da specijalci Aljoviću lisice stavljaju sprijeda, jer tako manje trpi bolove.

Čamparina svjedokinja  

Tokom prvostepenog postupka vođi i pripadnicima zloglasnog klana Zijada Turkovića Sud BiH utvrdio je da je u Mercedesu ML (A05-E-194) Šejle Jugo-Turković pronađen DNK materijal Zikine dvije brutalno likvidirane žrtve, da se u njenom stanu na Grbavici "miješao heroin", a da je ona vodila evidenciju o dilanju droge i brojila novac. Osim toga, Sud je Šejli Jugo-Turković s bankovnog računa skinuo i oduzeo 47.766,56 KM, "jer se radi o imovini stečenoj krivičnim djelom", kako je navedeno u pismenom otpravku prvostepene presude, a što je sada prihvaćeno kao nesporni dokaz.

Umjesto da dobije zasluženu zatvorsku kaznu, Šejlu Jugo-Turković angažirali su kompromitirani tužilac Dubravko Čampara i njegov politički mentor i nalogodavac Bakir Izetbegović, i to kao jedinog tobožnjeg svjedoka da Fahrudina Radončića lažno optuži da ima veze s ubistvom Ramiza Delalića Ćele, a sve s ciljem da s političke scene uklone Savez za bolju budućnost i Radončića.

Dubravkov brat Aljoša, kojem je Šejla Jugo-Turković bila dugogodišnja djevojka i vjerenica, član je kabineta Bakira Izetbegovića, a obojica su dio ogromne rođačke hobotnice Stranke demokratske akcije.