BIH

Tuzla: Obespravljeni radnici „Dite“ za sutra najavili blokiranje saobraćajnice

Znak upozorenja

M. Ahmedić

21.10.2014

Obespravljeni radnici „Dite“ Tuzla, sutra, 22. oktobra, okupiti će se pred sjedištem Vlade TK-a, a zatim će blokirati sjevernu i južnu saobraćajnicu u Tuzli, kao znak upozorenja na radikalnije mjere.

Radnici na ovaj potez su se odlučili nakon sastanka sa premijerom TK-a Bahrijom Umihanićem, na kojem ih je obavijestio da Kantonalna vlada neće moći izvršiti prijenos dionica Dite, a samim tim ni prenijeti vlasništvo fabrike na Vladu, te ponudio radnicima da oni kupe Ditu za jednu konvertibilnu marku.

- Neka odgovornost snosi ova Vlada za proteste koje smo najavili za srijedu, masovni protesti se najavljuju. Neka svako snosi svoju odgovornost i teret. Za šest mjeseci ova Vlada nije korak napravila. Neka premijer da ostavku, sada nije ni upitna ostavka, ali nek je da sutra. Definitvno, nisu zaslužili za ono što su uradili, varali radnike, a sada nude fabriku za marku - istaknuo je Hrustan Muminović, potpredsjednik „Sindikata Solidarnosti“.   

Podsjećamo da je Vlade TK-a mjesecima obećavala rješavanje problema radnika Dite i Konjuha, kao i otkup dionica i prelaska ova dva preduzeća u vlasništvo Vlade.

Međutim, to se još nije dogodilo, a sada Kantonalna vlada nudi radnicima da radnici kupe fabriku za jednu konvertibilnu marku.

- Ovo je čista podvala radnicima. Da mi kupimo Ditu za marku, a šta bi mi mogli uraditi, šta ćemo sa ovim dugovima u fabrici. Odkud nam pare da pokrenemo proizvodnju. Nama je samo preostala ulica - naglasila je Emina Busuladžić, član Štrajkačkog odbora Dite.

Inače, radnici propalih firmi svake srijede u devet sati ispred Tužilaštva i Suda BiH održavaju mirne proteste, a u znak revolta zbog sporosti rada pravosuđa u rješavanju predmeta kriminalne privatizacije firmi, kao i zbog traženja neuvezanog radnog staža i brojnih neisplaćenih plata radnicima.