BIH

Podrška iz Srebrenice "Ženama u crnom"

Zbog insistiranja na odgovornosti Srbije za počinjeni genocid u BiH

Fena

21.10.2014

Udruženje Sjaj Srebrenica izražava punu podršku "Ženama u crnom" i njihovom insistiranju na odgovornosti države Srbije za počinjeni genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

- Sve ove godine Žene u crnom zbog istine stojički podnose razna maltretiranja kako u vlastitoj zemlji, tako i u BiH. One jasno i glasno ukazuju na genocid u Srebrenici i traže odgovornost Srbije i onda kada svi to žele prikriti i prešutjeti. Žene u crnom nama žrtvama genocida velika su podrška i njihova borba pokazuje više rezultata od onih iz naše zemlje koji osim institucionalne imaju i moralnu odgovornost, kažu iz Udruženja Sjaj Srebrenica.

Podršku Ženama u crnom dalo je i Udruženje Majke Srebrenice, čija predsjednica Hatidža Mehmedović ističe da su u Srebrenicu dobro došli svi oni koji se bore za istinu i pravdu.

- Već dugo godina Žene u crnom se zajedno s nama bore za istinu i pravdu, da svijet napokon shvati šta se desilo u Srebrenici. I u Srbiji bi to trebali shvatiti pa organizovati i paradu stida. Mnogi su paradirali kroz Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina i vidjeli smo kakve su rezultete ostavili. Genocid su počinili. Ostavili su nas bez naših najmilijih, kaže Mehmedović.

Ona naglašava da treba zahvaliti Ženama u crnom na njihovoj istrajnosti u borbi za pravdu.

- Nije lako sve ove godine boriti se za istinu, pogotovo kad s druge strane imate one koji negiraju genocid i sve ono što se dogodilo u Srebrenici, dodala je Mehmedović.