SARAJEVO

Sarajlija skače sa zgrade na zgradu

Benjamin Baković šokira svojim akrobacijama

M. AJANOVIĆ

21.10.2014

Skakanje sa zgrade na zgradu može zvučati šokantno, ali Benjamin Baković u tome uživa. Parkourom i freerunningom bavi se već šest godina. Parkour je brzo i učinkovito kretanje kroz okolinu, a freerunning izvođenje akrobacija u urbanim mjestima.

- Parkour nije samo skakanje sa zgrade na zgradu ili sa visine, to je zapravo cjelokupan proces jačanja mentalne i fizičke sposobnosti - istakao je Baković.

benjamin-b5

Atraktivan sport

Ekstremnim sportom počeo se baviti slučajno, kada mu je u posjetu došao prijatelj iz Belgije, koji mu je pokazao neke od trikova, koje je Benjamin uspio odmah ponoviti.

Ove godine planira učešće na takmičenju na Kosovu, otvaranju spektakla u Saudijskoj Arabiji i u Rusiju. Želi učestvovati na "Red Bull Art Of Motionu", što je veoma teško zbog velike konkurencije.

Prvi je počeo organizirati okupljanja u gradovima širom BiH, a danas ima svoj tim, te radi s djecom. Svake subote treniraju u sportskoj sali, a njegov Team Limitless okuplja aktivne ljude koji žele napredovati u ovom sportu.

Radionica na Trebeviću

- Pripremamo radionicu koja će biti održana 8. novembra na Trebeviću, tačnije bob-stazi. Svi koji žele probati mogu doći - dodao je Baković.