CRNA HRONIKA

Kristijan Majić sporazumno priznao krivicu

Krivično djelo, organiziran kriminal

Redakcija

21.10.2014

Optuženi Kristijan Majić, rođen 08. 10. 1993. godine u Čapljini, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, koji je optužen za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje novca iz člana 205. KZ-a BiH, sporazumno je priznao krivicu.

Tužilac i optuženi su saglasni da Sud BiH optuženom Kristijanu Majiću izrekne uslovnu osudu tako što će mu utvrditi kaznu zatvora u trajanju od šest (6) mjeseci i istovremeno odrediti da se ova kazna neće izvršiti ako u roku od dvije (2) godine ne počini novo krivično djelo.

Optuženi je potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznao izvršenje krivičnih djela za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 26. 06. 2014. godine, a koju je u potpunosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Suda Bosne i Hercegovine dana 30. 06. 2014. godine.

Predložena kazna je u skladu sa udjelom optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi se obavezao da će svjedočiti o svim činjenicama, okolnostima i pojedinostima koje su mu poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima koji su mu poznati i u kojim krivičnim djelima je eventualno i sam sudjelovao. U tom smislu, optuženi je saglasan da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH.

Ovim sporazumom optuženi je potvrdio da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. Istovremeno je potvrdio da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem.

Optuženi se ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju mu odredi Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.