BIH

Osigurali ruksake za 409 osnovaca

Udruženje "Mostovi nade" iz Modriče

M. Čabrić

21.10.2014

Težak povratnički život u modričkom kraju dodatno su otežale majske poplave. Većina roditelja nije imala dovoljno sredstava za kupovinu odjeće, obuće, udžbenika i školskog pribora za djecu na početku školske godine.

Udruženje povratnika "Mostovi  nade" iz Modriče, uz pomoć Fondacije Hastor osiguralo je 409 ruksaka za učenike od prvog do devetog razreda iz poplavljenih i socijalno - ugroženih prodica. Podjelom su obuhvaćeni osnovci iz Modriče i Tarevaca, kao i mališani iz Jakeša i Modričkog Luga u općini Vukosavlje.

“Prije toga smo proveli ankete i uradili istraživanje da vidimo stanje naših povratničkih porodica, roditelja i djece. Na osnova toga zaključili smo i došli do podataka da je najveća potreba u školskom priboru i ruksacima”,  kaže Samra Sarvan, članica  UG "Mostovi nade" iz Modriče.

“Mnogo nam znači, šta god je besplatno, dobro dođe”, kaže Indira Delalić, majka dva osnovca iz  Modričkog  Luga.

Podjeli su prisustvovali i stipendisti i volonteri Fondacije Hastor, koji su djecu i roditelje upoznali sa programom stipendiranja ove fondacije.

“Povećali smo broj stipendista ove godine  i obezbijediti ćemo stipendije za 531 osnovca, 518 srednjoškolaca i 162 studenta“, kaže Admir Sivić, stipendista i volonter Fondacija Hastor.

Prema njegovim riječima cilj Fondacije bio je da na pravi način obilježi početak školske godine, pa su odmah u septembru krenuli u akciju potpisivanja ugovora.

“Pored toga smo za svoje stipendiste ali i školarce iz poplavljenih područja pripremili preko 2000 komada ruksaka, koji će im sigurno na pravi način koristiti u predstojećoj školskoj godini. Zbog toga smo odlučili da u koordinaciji sa Udruženjem Mostovi nade Modriča podijelimo 409 ruksaka, za osnovce - povratnike, te na ovaj simboličan način im želimo poželjeti puno sreće i uspjeha u predstojećoj školskoj godini”, kaže Sivić.

modrica-mostovi-nade