BIH

Zimu čekaju u ruševinama

U Rečici kod Olova se zbog klizišta više ne može sagraditi ni kokošinjac

E. Trako

21.10.2014

Selo Rečica kod Olova u prirodnoj katastrofi kojom je u maju pogođen veliki dio BiH skoro potpuno je uništeno. Skoro sve kuće su stradale, mještani su se morali odseliti jer su geolozi procijenili da je tlo nesigurno i da se u Rečici u budućnosti ne smije sagraditi ni kokošinjac.  

Prodao stoku

Klizište je pokrenuto iznad cijelog sela u prečniku od nekoliko kilometara i sa svakom novom kišom zemljište i dalje klizi. Ekipa "Dnevnog avaza" jučer je posjetila ovo selo, a naš vodič bio je Edhem Mehimić, čija je kuća među prvim stradala u klizištu.

mehmic01

... i ispred nove kuće u Olovskoj Luci

Zatekli smo ga u Olovskim Lukama ispred nove kuće, koju je sagradio sredstvima od kredita i od prodaje stoke. Kaže da je zadovoljan, jer je od maja do danas napravio kuću, a sada slijede fini radovi.

- Nikada nisam izgubio vjeru u dragog Boga i to nam je dalo snagu da ustrajemo. Moram reći da od vlasti nisam dobio ni marke, već, srećom, poznajem mnogo ljudi pa su mi svi pomagali na prijateljskoj osnovi - kaže Mehimić te dodaje da će se, ako ga vrijeme posluži, do zime useliti sa svojom porodicom u novi dom.

Put do Rečice je kompliciran i na nekoliko dionica uništen u poplavama. Samo je djelimično saniran. U selu, na većini kuća primjetni su ožiljci od majske katastrofe.
Naš vodič Edhem Mehimić odveo nas je do svoje uništene kuće. Njegova porodica smještena je u drugoj kući amidžića, koja nije toliko stradala u klizištu. Tu će boraviti dok im novi dom u Olovskim Lukama ne bude useljiv.

- Uselio sam se prije rata u ovu kuću. Rat smo proveli tu, nismo se morali nigdje seliti, ali onda su došle majske kiše... - priča sa sjetom Mehimić.

Njegova majka Hadžira prisjetila se kobne noći te nam ispričala kako je izbjegla nesreću.

nana-hdzira

Hadžira Mehimić: Ne znam kako ću se odseliti

- Probudila me unuka Almedina, zapomagala da izlazim iz kuće. Nisam ništa znala. Kada sam upalila svjetlo, vidjela sam kreč po podu. Sve bijelo. Morali smo izaći. I ne znam kako ću sa svog ognjišta otići, 62 godine živim u Rečici. I hajde sada po stare dane se seli - kaže nana Hadžira.

Pomjereno mezarje

Kako su nam ispričali naši domaćini u Rečici, svi mještani su se odselili, uglavnom kod rodbine u Sarajevo i Zenicu. U Rečicu će se vraćati samo da se prisjete svojih mrtvih, ukopanih na lokalnom mezarju. Ni njega klizište nije zaobišlo. Pomjereno je desetak metara.

Mještani iz susjednog sela Strane koriste zaobilazni put, da ne bi gazili preko mezarja. Kažu da im nije jednostavno gaziti preko kostiju mrtvih komšija...

Klizište zaobišlo mekteb

Zanimljivo je da je ogromno klizište zaobišlo mekteb. Ni crijep s njega nije pao.

- Nakon što je najgore prošlo, došao je ramazan. Nekolicina nas koji smo ostali u selu klanjali smo teravih-namaz ovdje. Sve je to Božije davanje, treba samo biti jak - pojasnio je Mehimić.