BIH

Zbog nemara i neefikasnosti vlasti izgubljeno oko 100 miliona KM

Ured za reviziju institucija BiH proveo revizije učinka o kontroli zračnog prometa i sudskih troškova

S. DEGIRMENDŽIĆ

21.10.2014

Ured za reviziju institucija BiH proveo je reviziju učinka na temu: „Kontrola zračnog prometa BiH“. Revizija je utvrdila ono o čemu i “Dnevni avaz” piše godinama. Zbog neefikasnosti u preuzimanju kontrole zračnog prometa samo u posljednje tri godine, BiH je propustila ostvariti više od 70 miliona KM prihoda od rutnih naknada. Također, nalazi pokazuju da su izdaci iz entitetskih budžeta mogli biti manji za 24 miliona KM jer su mogli biti finansirani prihodima od preleta,a BiH je mogla izbjeći dodatne izdatke za školovanje kontrolora leta koji su iznosili više od tri miliona KM!

Nalazi revizije pokazuju da su prisutna značajna kašnjenja u preuzimanju kontrole zračnog prometa od strane institucija BiH. Izostala je volja nadležnih institucija - Vijeća ministara BiH i Ministarstva komunikacija i prometa BiH u pružanju podrške i preduzimanju mjera koje bi proces učinile efikasnim. Neefikasnosti je doprinosila i sama BHANSA.

Revizori su između ostalog, ukazali i na to da daljnja kašnjenja u preuzimanju kontrole zračnog prometa mogu dovesti do izostanka prihoda od preleta u iznosu oko 35 miliona KM godišnje, te dodatnih 15 miliona KM od 2016. godine ukoliko se ne uspostavi kontrola zračnog prometa i u gornjem zračnom prostoru.

Paralelno s ovom, Ured za reviziju je proveo i reviziju učinka na temu: ''Izdaci za sudske sporove'' s ciljem da utvrdi da li su institucije BiH efikasne u ispravljanju slabosti na koje ukazuju sudski procesi, a što će umanjiti broj sudskih sporova i iznos izdataka.

Nalazi revizije ukazuju da institucije nisu efikasne u provođenju analiza i preduzimanju mjera koje će unaprijediti prakse rada te spriječiti generisanje novih sporova i stvaranje novih izdataka za sudske sporove.

Revizija je pokazala da institucije BiH u većini slučajeva nisu preduzimale mjere koje će spriječiti sudsko rješavanje spora.

U periodu 2008.-2013. institucije BiH kao tužena strana su izgubile 313 parničnih predmeta. Neblagovremeno preduzimanje analiza i korektivnih mjera institucija BiH omogućilo je pokretanje nekoliko stotina novih sudskih sporova po istom ili sličnom osnovu što će doprinijeti novom povećanju izdatka za sudske sporove.

Institucije BiH kasne i u izvršavanju sudskih presuda što uzrokuje dodatne sudske troškove. Ured za reviziju procjenjuje da je od 14,6 miliona KM isplaćenih izdataka za sudske sporove u periodu 2008.-2013. oko 700 hiljada KM isplaćeno je kao posljedica neblagovremene realizacije sudskih presuda.