BIH

Novi predsjednik SDP-a za manje od mjesec dana

Maratonska sjednica Predsjedništva SDP-a o sudbini partije

M. A. - A. D.

21.10.2014

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP) jučer je održalo maratonsku sjednicu na kojoj je razmatralo dramatično stanje u stranci nakon izbornog debakla i ostavki većeg dijela rukovodstva.

Žustre rasprave

Nakon devet i po sati zasjedanja, koja je kako saznajemo proteklo u žustrim raspravama i optužbama, a gdje su preovladavali uglavnom oštri tonovi zbog izbornog kraha, odlučeno je da se novo rukovodstvo SDP-a izabare na vanrednom kongresu koji bi trebao biti održan za manje od mjesec. Također, jedan od zaključaka je da se od Glavnog odbora SDP zatraži da ponuđene ostavke budu odbačene.

Ovo je sinoć nekoliko minuta prije ponoći novinarima saopćio predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija, kazavši da će ovaj zaključak biti predočen Glavnom odboru SDP čija je sjednica zakazana za subotu.

- Svjesni smo činjenice da postoji odgovornost kompletnog vodstva SDP-a za rezultate. No, poraz nije nešto za čime treba žaliti ukoliko se ne izvuku pouke. U skladu sa Statutom moramo doći do novog rukovodstva SDP-a i donijeli smo jednoglasno zaključke u kojim predlažmo Glavnom odboru da se u najkraćem mogućem roku organizirae vanredni kongres - rekao je Lagumdžija.

On je pojasnio da je razlog što se ide na vanredni, a ne na redovni kongres, želja da se na brži način izabere novo rukovodstvo stranke. Najavio je da će se ići i u promjene Statuta.

 - Svjesni smo činjenice da ima puno toga što je u Statutu zrelo za ozbiljne promjene i potrebni su koraci za demokratizaciju SDP-a. Evidencija članstva stranke je zrela za reviziju. Ima mjesta u kojima smo dobili manje glasova od broja članova partije - rekao je Lagumdžija.

U petak će, kako je istakao,  biti održana nova sjednica Predsjedništva na kojoj će biti definiran prijedlog  Statuta.

 - Idemo sa prijedlogom Glavnom odboru da se ostavke koje su urađene i najavljene stave  ad acta, iz razloga što dolazimo do novog rukovodstva za nešto više od mjesec - istakao je Lagumdžija.

On je negirao da u SDP postoje dvije struje, ali nije mogao reći zbog čega su nekoliko sati prije sjednice pojedini članovi Predsjedništva tražili održavanje redovnog kongresa, te zašto na sjednici nije bio prisutan član Presjedništva Denis Bečirović.

Nije imao odgovor ni na pitanje zašto je sjednicu napustio član Glavnog odbora Jasmin Imamović, kazavši novinarima da sjednica protiče u žučnim raspravama. Lagumdžija nije želio odgovoriti ni na pitanje šta je sa njegovom ostavkom koju se članovi ove stranke danima najavljivali.

I uoči sjednice, istaknuti članovi SDP-a Hamdija Lipovača, Besima Borić i Jasmin Imamović u izjavama za novinare nagovijestili su burne rasprave, koje će se, prema svemu sudeći, nastaviti i na kongresu stranke. Oni su izrazili očekivanja da će biti održan vanredni kongres sa suštinskim izmjenama Statuta stranke te izborom novog rukovodstva.

Lipovača je, između ostalog, kazao da je SDP radio suštinske greške, a među njima je i ulazak sa SDA u vlast, kao i greška sa smjenjivanjem ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

- Ljudima više nije bilo jasno s kim jesmo, a s kim nismo. Sigurno je da je SDP na koljenima, ali je SDP previše jaka firma da bi skroz nestala s političke scene. Naći ćemo najbolje rješenje za partiju. Rješenje je kongres i predlaganje novih ljudi iz baze - poručio je Lipovača, koji nije isključio mogućnost da i on bude jedan od kandidata za novog predsjednika SDP-a.

Imamović je rekao da osnovni cilj treba biti demokratizacija stranke kroz promjenu Statuta.

- Ništa se neće promijeniti ko god dođe na mjesto predsjednika ako se ne izmijeni Statut SDP-a te da se nakon toga na direktnim izborima bira između velikog broja kandidata - istakao je Imamović.

Borić je kazala da je krah SDP-a na izborima bio jasan izraz revolta građana.

- Narodu je bilo dosta svega. Očekujem da ćemo bez emocija priznati poraz i raditi na unutrašnjoj demokratizaciji - kazala je Borić.

Lični interesi

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, koji je prošle sedmice podnio ostavku na tu stranačku funkciju, izjavio je da je siguran da će se na sjednicama organa stranke voditi ozbiljna i drugarsku rasprava.

- Nadam se da ćemo više voditi računa o SDP-u nego o ličnim interesima - kazao je Hadžić uoči početka sjednice Predsjedništva, dodajući da je prerano govoriti o eventualnim kandidatima za novog predsjednika stranke.

Član Predsjedništva SDP-a Tomo Vidović rekao je da SDP zaslužuje da kandidat za predsjednika bude iz reda aktivista, odnosno kadrova koji imaju stručni potencijal i založio se da se prilika da mlađim ljudima.

Kandidati Nikšić, Hadžić, Hadžiomerović

Nezvanično saznajemo da se kao kandidati za novog predsjednika stranke spominju Nermin Nikšić, Damir Hadžić i Bakir Hadžiomerović. No, niko o tome sinoć zvanično nije želio govoriti.

Šta donosi novi Statut

 - Svi članovi SDP-a imaju pravo da nudu birani za članove Glavnog odbora i predsjednika SDP-a. Jedini član koji to neće biti sam ja. Na Kongresu će delegati izabrati predsjednika i Glavni odbor. Svi kandidati za predsjednika SDP-a će biti dužni da napišu plan kako misle voditi SDP, kako vide rad i konsolidaciju partije - rekao je Lagumdžija.