BIH

Radnicima bihaćkoga „TUŠ Tradea“ uručeni otkazi

Ogorčeni jer nisu primili otpremninu, a ni jednu i po plaću

S. TULIĆ

21.10.2014

Pedesetak radnika TUŠ Tradea u Bihaću, firme članice slovenskog trgovačkog lanca TUŠ dobilo je prošle sedmice rješenja o otkazu ugovora o radu i tako se našli na ulici. Jutros su se trideset i tri radnika TUŠ Supermarketa na Kamenici okupili pred Upravom preduzeća kako bi im poslodavac uz rješenja uručio i radničke knjižice. Slovenski trgovački lanac TUŠ, kako doznajemo, u BiH je ovih dana otpustio s posla oko 350 radnika, među kojima i radnike TUŠ Tradea u Bihaću. Rješenja o otkazu ugovora o radu primili su 15. oktobra što ih je šokiralo. Jedan broj radnika ih nije želio primiti među kojima i Kenedi Mešanović koji u TUŠ-u radi već 16 godina. Kaže kako je prošao brojna radna mjesta i sve do prije dva-tri mjeseca bio zadovoljan poslom i plaćom.

Istjerani na cestu

- Nek' smo mi dobili otkaz, al nismo trebali biti istjerani faktički na cestu, bez ičega. Nismo dobili otpremnine, a dužni su nam i platu i po. Mi tražimo svoja prava koja ne možemo ostvariti. Doveli su i bodigarde jer misle da ćemo mi raditi nerede, kaže Kenedi Mešanović, jedan od otpuštenih radnika koji dodaje kako im je poslodavac dao da potpišu otkazne ugovore koje on nije htio potpisati.

-  Imam pravo na godišnji odmor za koji mi sekretarica ni dan-danas nije dala rješenje. Tražila je prvo da potpišem otkazni rok pa će mi onda dati rješenje za godišnji odmor. Nisam na to pristao, kaže Mešanović i dodaje kako im ništa ne preostaje već se prijaviti na biro.

Kaže kako su oni koji su im dali otkaz ostali na poslu. Nekoliko radnika u upravi, navodno su potpisali nove ugovore o radu. Nakon sedam i po godina radnoga staža otkaz je dobila i Rasima Halilagić.

- Napisali su mi da sam tehnološki višak, a firma u finansijskim problemima. Katastrofa. Majka sam dva studenta. Ostali su mi dužnu jednu i po platu i moju otpremninu. Nije to malo. Ja sam tu provela i radila sedam i po godina. Ne znam ni sama gdje ću. Na biro, vjerovatno, kaže Halilagić.  

Ervin Kečanović, također je jedan od otpuštenih radnika TUŠ Tradea u Bihaću.

- Otkaz mi je dat zbog neposlovanja firme. Već nekoliko mjeseci niko se nije udostojio da nam kaže kakva je zaista situacija u poduzeću.

Legalan kriminal

- Čujemo iz medija da je u Tušu djelovala inspekcija, da su u pitanju velika dugovanja i da je moguće da je čak učinjen i neki kriminal. Moguće, nekakav legalan kriminal zato što su tu napravljene dvije firme. Sva imovina je prešla na jednu firmu, a druga firma koja duguje ne posjeduje ama baš ništa, tako ako mi i tužimo za svoja dugovanja, vjerovatno nećemo dobiti ništa, kaže Kečanović.   

U Upravi šute

Šta se u TUŠ Tradeu u Bihaću zapravo događa i zbog čega su radnicima uručeni otkazi, pokušali smo doznati u Upravi u kojoj nije bilo nikoga od odgovornih koji su ovlašteni da nam daju izjave. Obratili smo se i sjedištu TUŠ Holdinga u Celju u Sloveniji u kojem su nas uputili na TUŠ BiH u Sarajevu. Na žalost, dobili smo Poslovnicu na Stupu u kojoj nisu nadležni da komentiraju ovaj slučaj. Sudbina otpuštenih radnika TUŠ-a u ovom trenutku je potpuno neizvjesna.