REGION

Pogledajte sporni ugovor: Bandić nije mogao namjestiti tender Pripuzu jer ga nije ni bilo

Nakon rješenja ministra okoliša Zmajlovića

(N. K.)

21.10.2014

Preduzeće Cezar, podružnica kompanije CIOS, koja je u vlasništvu u nedjelju uhapšenog biznismena Petra Pripuza, dobila je direktnim dogovorom posao od Zagrebačkog holdinga za zbrinjavanja svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada u Zagrebu vrijedan milion eura.

Upravo ta činjenica da nije raspisan javni tender u kojem se traži više ponuđača, već se išlo na pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave, jedan je od smjerova istrage Uskokovih istražitelja protiv čelnih ljudi Zagreba Milana Bandića i Slobodana Ljubičića te Petra Pripuza.

Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji, Zagrebački holding odluku o odabiru Pripuzovog preduzeća donio je 29. novembra 2013., dok je ugovor sklopljen dvadesetak dana kasnije, tačnije 18. decembra.

Ugovor čija je procijenjena vrijednost bila 750.000 eura bez PDV-a sklopljen je na razdoblje od četiri mjeseca i vrijedio je do 18. aprila ove godine.

To praktički znači da je preduzeće Cezar za posao od četiri mjeseca dobilo milion eura od Zagrebačkog holdinga, a cijeli su posao u Holdingu objasnili iznimnom hitnošću.

- Naručitelj se našao u situaciji da mora u najkraćem mogućem roku pokrenuti postupak javne nabave usluge zbrinjavanja otpada. Kako nismo u mogućnosti primijeniti rokove u otvorenom, ograničenom ili pregovaračkom postupku javne nabave, imamo namjeru sklopiti ugovor bez prethodne objave, Holdingovo je obrazloženje odabira Pripuzovog preduzeća, kako stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Cijela priča oko dodjeljivanja posla Pripuzovom preduzeću počela je još 7. oktobra 2013. godine, kada je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode donijela rješenje kojim se od 21. oktobra zabranjuje Zagrebačkom holdingu odnosno njegovoj podružnici ZGOS da odlaže bilo kakav otpad osim miješanog komunalnog otpada na odlagalište Jakuševec.

Samim tim u problemima se našao i Grad Zagreb, a zbog čega objašnjeno je u nadležnom Ministarstvu.

- Gradovi i općine, u ovom slučaju Grad Zagreb, odgovorni su za komunalni otpad i moraju osigurati da se komunalni otpad odveze. Oni su i odgovorni da pronađu rješenje gdje će odlagati otpad, i da pronađu druga najbliža odlagališta kao privremeno rješenje - objašnjeno je iz resora Mihaela Zmajlovića.

Inspekcija je za ZGOS nadzorom utvrdila da na odlagalište Prudinec-Jakuševec odlaže miješani komunalni otpad s područja Zagreba, Samobora i Svete Nedelje, ali i više od 20 vrsta ostalog otpada: proizvodnog otpada, zemlje i kamenja, otpada iz proizvodnje stakla i proizvoda od stakla, otpada iz industrije, otpadne ambalaže, otpadnih vozila i dijelova, otpada iz uređaja za pročišćavanje i uređaja za obradu otpadnih voda, biorazgradivog otpada, glomaznog otpada, i to u količinama od gotovo 200.000 tona tokom godinu dana.

Kako se nakon 21. oktobra glomazni i ostali otpad nisu mogli odlagati, po zagrebačkim ulicama počela su nicati divlja odlagališta. Jedno od takvih odlagališta nalazilo se i u zagrebačkom naselju Rudeš.

aa1-708627s0

Unatoč zabrani, Holding je krajem novembra odlučio otpad preuzeti i odvesti ga na Jakuševec, što su mještani tog naselja prijavili Ministarstvu. Inspekcija je izašla na teren, ustanovila da se radi o ilegalnim radnjama te poslala prekršajne prijave odgovornim osobama - gradonačelniku Milanu Bandiću i podružnicama ZGOS i Čistoća. Osim toga naredila je Zagrebu da do 3. decembra Ministarstvu dostavi podatke o tačnim lokacijama na kojima je odložen glomazni otpad na zagrebačkom području te da do 6. decembra osigura uklanjanje glomaznog otpada i s ostalih lokacija.

- Osim ovog inspekcijskog rješenja, Ministarstvo će pokrenuti prekršajni postupak protiv Grada Zagreba pri prekršajnom sudu jer nije osigurana kontrola glomaznim otpadom u skladu za zakonom, stajalo je u saopćenju Ministarstva.

Budući da nisu imali gdje odlagati otpad, u Holdingu su se okrenuli Pripuzu.

Dogovor je pao praktički preko noći, budući da je već krajem novembra 2013. godine Cezar odabran kao preduzeće koja će ukloniti otpad s gradskih ulica.

Osim iznimne hitnosti postupka, u Holdingu su se pravdali da bi nepravilno postupanje s krutim komunalnim otpadom imalo direktne štetne uticaje na ljudsko zdravlje.

Naveli su da nekontrolirana fermentacija otpada stvara pogodnu hranjivu podlogu i stanište za nastajanje i rast raznih bakterija, insekata, glodavaca i nekih ptičijih vrsta su pogodni prijenosnici raznih infektivnih bolesti te da komunalni otpad može sadržavati razne patogene koji ulaze u ljudski organizam i izazivaju neželjene posljedice.

- Stoga naručitelj mora hitno ugovoriti uslugu zbrinjavanja svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada - bilo je obrazloženje posla s Pripuzovim Cezarom.

Ministar Mihael Zmajlović posao Holdinga s Cezarom jučer nije želio komentirati, no istaknuo je da se za posao koji je obavila Pripuzovo preduzeće mogla angažirati bilo koje ovlašteno preduzeće jer ih ima dovoljno u Hrvatskoj.

- Mislim da je to mogla odraditi i Čistoća samo uz malo bolju i kvalitetniju organizaciju, jer raspolaže svim resursima koji su potrebni - poručio je Zmajlović.