BIH

MUP KS krije informaciju o primanjima Rabije Čampare

Tragom vijesti o enormnim isplatama majci tužioca Dubravka i savjetnika Aljoše

A. DUČIĆ

21.10.2014

Javnost će do daljnjeg, barem kada je riječ o zvaničnim informacijama, biti uskraćena za precizne informacije o tome koliko je Rabija Čampara, načelnica Sektora za pravne, logističke, kadrovske poslove i edukaciju MUP-a Kantona Sarajevo, dobila novca po osnovu prekovremenog rada.

Tu informaciju kantonalna institucija ne želi otkriti javnosti, tvrdeći da se radi o ličnoj informaciju za čije objavljivanje saglasnost nije dala upravo Čampara.

Naime, prema nezvaničnim informacijama, u posljednjih deset godina Rabija Čampara za prekovremeni rad u MUP-u KS dobila je više od 150.000 KM.

nermin-pecanac

Pećanac: Ne odgovara na upit

No, od Ministarstva unutrašnjih poslova, a na naš zvanični dopis da po osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH objave informaciju o novčanim primanjima javnog funkcionera iz budžeta, odgovoreno je da za to "nema pravnog osnova".

- Uvidom u spis utvrđeno je da se zahtjev odnosi na ličnu informaciju te da lice za koji je zatraženo dostavljanje podataka nije ovlastilo podnosioca zahtjeva da ih zatraži, te utvrđeno je da ne postoji valjani dokaz o pravnom osnovu za dostavu tražene informacije - navedeno je u rješenju kojim se odbija zahtjev novinara "Dnevnog avaza" da MUP KS dostavi informaciju o primanjima Rabije Čampare.

Rješenje je 16. oktobra potpisao Tarik Kršlak, službenik za pristup informacijama MUP-a KS, upućujući nas da se, ako nismo zadovoljni, obratimo ombudsmanima.

Tako se, očito, od očiju javnosti skrivaju informacije o primanjima majke Aljoše Čampare, dogradonačelnika SDA i savjetnika Bakira Izetbegovića, te državnog tužioca Dubravka Dude Čampare, koja grčevito čuva svoju poziciju u policiji s obzirom na to da već godinama odbija otići u penziju iako je za to stekla sve zakonske uvjete.