BIH

Zvizdić, Novalić i Trhulj u utrci za premijera FBiH

SDA već potresaju unutarstranačke borbe

S. MUHIĆ

21.10.2014

U Centrali i kantonalnim ograncima SDA posljednjih dana vode se žestoki unutarstranački obračuni. Iako je još neizvjesno hoće li biti u vlasti, u toj stranci već dijele fotelje, pojedinci su već zacrtali određene funkcije. Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, kako nam je potvrđeno u vrhu SDA, nalazi se u vrlo nezavidnoj poziciji, jer stranku koju trenutno vodi, pod tim pritiskom mora uvesti u vlast.

To od njega očekuju kadrovi koji su već "pikirali" pozicije, a kakav-takav mir u kući jedino će mu donijeti vlast, odnosno ministarske i direktorske fotelje te fotelje u upravnim i nadzornim odborima, na koje su već 20 godina i navikli.  

Jedna od ključnih pozicija za koju su se mnogi već počeli boriti zasigurno je fotelja federalnog premijera. Ako SDA uopće bude u vlasti te u poziciji da delegira mandatara Federalne vlade, kako saznaje „Dnevni avaz“, u utrci je već nekoliko funkcionera.

Prema informacijama iz vrha stranke, među ozbiljnijima je Adil Osmanović, aktuelni federalni ministar izbjeglih i raseljenih osoba te potpredsjednik SDA.

Kao čelnik Vlade FBiH u narednom mandatu, u SDA se spominje i Denis Zvizdić, bivši premijer Kantona Sarajevo i još aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Po stranačkim kuloarima spominju se i aktuelni načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević, privatni poduzetnik iz Gradačca Fadil Novalić te federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj.

Prema svemu sudeći, najmanje izgleda da bude premijer ima Denis Zvizdić. Prvo, tuzlanska kantonalna organizacija SDA, navodno, striktno zahtijeva da ona delegira mandatara, a u skladu s brojem glasova koje je osvojila. To bi, najvjerovatnije, bio Novalić. Osim toga, kolege u stranci Zvizdića smatraju nedovoljno hrabrim za takvu poziciju, jer, kako kažu, on bi prihvatio funkciju premijera, ali samo kada bi imao budžet od tri milijarde KM!?