BIH

SRAMOTNO Bakir na godišnjicu očeve smrti otišao na odmor u Sloveniju!?

Pojeftinjena i ponižena uloga prvog Predsjednika RBiH

F. KARALIĆ

21.10.2014

Skoro neprimjetno je u nedjelju u Bosni i Hercegovini obilježena 11. godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića. Ovaj historijski datum i ove 2014. godine obilježen je isključivo stranački, bez bilo kakvog državničkog karaktera, iako se radi o višegodišnjem državnom predsjedniku i članu Predsjedništva BiH.

Sam događaj do te mjere je pojeftinjen, da se ni Bakir Izetbegović, sin Alije i aktuelni član Predsjedništva BiH, nije udostojio pojaviti na mezaru svog oca na taj dan.

Dva događaja

S obzirom na to da je proteklih mjeseci izbornu kampanju vodio veličajući lik i djelo svog rahmetli oca, ubjeđujući glasače da je on jedini mogući nasljednik Alije Izetbegovića, neki od prisutnih na Kovačima u nedjelju su se s pravom zapitali je li se nešto dogodilo Bakiru i šta ga je spriječilo da prisustvuje događajima kojima je obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića.

Pravdao se da na obilježavanju godišnjice smrti nije bio zbog službenog puta u Ženevu, na Forum Crans Montana. No, saznajemo da je Bakir Izetbegović samo iskoristio taj forum kako bi svratio u Sloveniju na, kako nam je rečeno iz pouzdanih izvora, petodnevni odmor "od napora izborne kampanje".

sa-obiljezavanja

S obilježavanja godišnjica smrti Alije Izetbegovića na Kovačima: Prisustvovali samo iranski i turski ambasador

Iako je u kampanji više puta ponovio da je sramotno što se zaboravljaju zasluge Alije Izetbegovića, Bakir je ponovo pokazao da se historijskih zasluga svog oca sjeti samo u izborno vrijeme. Godišnjica smrti Alije Izetbegovića obilježena je na šehidskom mezarju Kovači, a cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH "položili su članovi porodice, predstavnik Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, delegacija SDA te ambasadori Republike Turske i Republike Iran u BiH“, saopćeno je iz SDA.

Činjenica da su prisustvovali samo ambasadori Turske i Irana, da nije bilo istaknutijih predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskih predstavništava, kao ni zvanične delegacije države BiH, jasno pokazuje da je obilježavanje godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH svedeno na uskostranački skup.

Time SDA i Bakir Izetbegović nastavljaju kontinuirano pojeftinjavati i ponižavati historijsku ulogu Alije Izetbegovića u borbi na nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Šteta po državu

Vezivanjem Alije Izetbegovića i njegove historijske uloge samo uz SDA, a ne uz državu i sve njene narode i stranke, nanosi se šteta prvenstvo Bosni i Hercegovini. Alija Izetbegović prvi je predsjednik Predsjedništva RBiH, svih njenih građana i stranaka. Svako drugačije shvatanje njegove historijske uloge značit će i umanjivanje njene vrijednosti, svođenje Alije na stranačkog funkcionera, a ne prvog predsjednika Predsjedništva RBiH. Zbog toga će trpjeti i država i narod, posebno Bošnjaci.

Sabina preuzela nagradu

S obzirom na to da je Bakir imao preča posla od prisustva obilježavanju godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i osnivača SDA, Sabina Berberović u nedjelju navečer u Narodnom pozorištu Sarajevo preuzela je nagradu „Isa-beg Ishaković“, koja je posthumno dodijeljena njenom ocu Aliji Izetbegović. Bakir je u to vrijeme već bio u slovenskom odmaralištu.