BIH

Članovi Motokros kluba Sokola izvode vratolomije po bespućima sjeverne Bosne

Za sve je "krivac" Jasko Dizdarević

H. Čalić

21.10.2014


Petnaest članova Motokros kluba "Soko" iz srednjovjekovnog grada Sokola, sa gostima iz Doboj Istoka, Živinica, Beča... svakog vikenda kada je lijepo vrijeme sa svojim snažanim motorima marke Honda, KTM, Jamaha, Husvam,okupe se i naprave novu avanturu. Nakon učešća na trkama na Vlašiću, Prokoškom jezeru, Donjem Vakufu, okupili su se, po ko zna koji puta na obroncima planina Monj, Trebava i Vis, kako bi "upisali" novih tridesetak kilometara vratolomne vožnje "kozijim stazama". To je, kažu zbog adrenalina i druženja.

Glavni "krivac" je Jasko Dizdarević iz Sokola, koji je prije šest godina okupio hrabre momke željne dokazivanja.

- Krenemo iz Sokola, pa se vozi ka Prijekom Brdu, Gornjem Skipovcu, sve do Visa i nazad. Što je teren gori, nama bolji, što je staza uža, nama draža. Bilo je skretanja, manjih padova, kvarova na motociklima, ali sve se dobro zavrašavalo. Poslije vratolomne vožnje, družimo se, prepričavamo zgode i nezgode, planiramo nove pohode - kaže Dizdarević.

Selmir, Atko, Aldin, Raski, Jasko, Sanel, Samir, Muše... Aldin Kovačević, Mustafa Dizdarević, Ramiz Hadžiaganović su na trku stigli iz Beča. Svojim drugovima donose rezervne dijelove za motoickle. Neki od vozača su došli iz Njemačke. Ništa se ovdje ne propušta i ništa i nikome nije teško, samo neka je vožnje na dva točka. Ne smetaju im ni "tone" blata na vozilima, ruksacima, na zaštitnim odijelima, nogama, rukama, po licu.