BIH

ISTRAŽUJEMO Bez posla će ostati stotine radnika TUŠ-a

UIO pokrenuo istragu, Slovenci najavili zatvaranje marketa

S. DEGIRMENDŽIĆ

21.10.2014

Slovenska kompanija TUŠ, koja je širom BiH imala lanac trgovina, objavila je da zatvara sve svoje objekte, a kao razlog je navela nedavne poplave, tešku situaciju i nestabilno okruženje.

Iz ove kompanije optužili su i domaće dobavljače, za koje kažu da su "svojim blokadama poslovanja" doprinijeli odluci o zatvaranju ovog lanca marketa.

Velika prevara

No, kako saznaje "Dnevni avaz", iza šturog saopćenja TUŠ-a kriju se mnogo dublji problemi, a naročito posljedice koje bi mogli pretrpjeti budžet BiH i bh. firme koje su poslovale sa TUŠ-em, ali i stotine radnika koje su ostale bez posla, kao i njihove porodice.  

Iz ove slovenske kompanije, naime, prešutjeli su da Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za PDV duguju  678.916 KM, što nam je potvrđeno u UIO, te da poslovanje TUŠ-a provjeravaju inspektori UIO. Također, saznajemo da TUŠ namjerava prodati svoje objekte, a velikom prevarom izbjeći plaćanje nagomilanih obaveza u našoj zemlji te nesmetano iznijeti kapital iz zemlje.

Kako je za "Avaz" pojasnio Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, predmetom povezanih kontrola ustvari su firme TUŠ d. o. o. i TUŠ Trade, obje registrirane u Bihaću, u ulici
Plješevička bb i Plješevička 157.

Zanimljivo je da je dužnik za PDV firma TUŠ Trade, koja je osnovana 2009. godine i čiji osnivački ulog iznosi samo 2.000 KM. Upravo na ovu firmu TUŠ d. o. o., koji je ranije imao osnivački kapital u iznosu od 20 miliona KM, prebacio je sve poslovanje.

U međuvremenu, novoosnovana kompanija poslovala je sa bh. dobavljačima kojima nije plaćala njihove usluge, a dug se, kako doznajemo, popeo na čak 20 miliona KM.  

Danas se dobavljačima niko od nadležnih iz TUŠ-a ne javlja. Ovo nam je potvrdio i Nedim Kalamujić, direktor sarajevske firme „InterCamp“, koji je bio jedan od dobavljača za TUŠ i kojem su ostali dužni. Kalamujić je u e-mailu koji je uputio i ostalim dobavljačima ukazao na opasnost pokušaja prevare bh. firmi i građana.

- Pripremamo prijavu Tužilaštvu BiH za uvođenje mjera prema TUŠ-u kojima će biti onemogućeno da iznesu kapital iz zemlje prije nego što izmire svoja dugovanja. Mora se spriječiti da bh. građani budu opljačkani na ovaj način - kaže za „Avaz“ Kalamujić.

Otpušteni radnici

U UIOBiH nam je rečeno da je utvrđeno da je TUŠ Trade fakturirao TUŠ-u opremu vrijednu više od pet miliona KM. Upravo na osnovu tog iznosa, TUŠ, koji je, istovremeno, putem drugoosnovane firme dužan državi BiH PDV koji premašuje iznos od 600.000 KM, pokušao je izvršiti povrat od Uprave u iznosu od 721.000 KM.

- Taj zahtjev za povrat PDV-a obustavljen je do daljnjeg - istakao je Kovačević.

Nezvanično, lanac TUŠ trgovina u BiH je zapošljavao oko 600 radnika. Sindikatu radnika trgovine BiH, kako nam je potvrdila predsjednica Mersiha Beširević, obratila se jedna od uposlenica, koja je pitala kako otpušteni radnici TUŠ-a mogu ostvariti svoja prava.

- Iako ti radnici nisu članovi našeg sindikata, mi ćemo im pomoći - kazala je Beširević.

Hipoteka teška 50 miliona KM

Prema saznanjima do kojih je došao "Avaz" iz dobro upućenih izvora, obaveze TUŠ-a za više od 20 miliona premašuju potraživanja, a sama imovina TUŠ-a u BiH opterećena je hipotekama slovenskih banki u vrijednosti od 50 miliona KM. Sve su ovo podaci koji će itekako utjecati na sposobnost ove firme da izmiri dugovanja u BiH.

Tajanstveni vlasnik

Mirko Tuš vlasnik je kompanija TUŠ u BiH i slovi za jednog od najbogatijih Slovenaca, s bogatstvom procijenjenim na 250 miliona eura.

Mediji su pisali da se obogatio tokom privatizacije u Sloveniji početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Sredinom prošle godine našao se u centru pažnje slovenske javnosti nakon što je objavljeno da se protiv njega vodi istraga zbog davanja mita u slučaju dodjeljivanja radijskih frekvencija za mobilnu telefoniju. Inače, Tuš se veoma rijetko pojavljuje u javnosti i slovenski mediji ga prozivaju jednim od najkontroverznijih i najtajanstvenijih tamošnjih biznismena.

Ugašene internet-stranice

Pokušali smo jučer kontaktirati nadležne u TUŠ-u, ali na pozive prema telefonskim brojevima dostupnim na internetu niko nije odgovarao. Zvanične internet-stranice ove kompanije su ugašene.