GLOBUS

Christophe de Margerie i još tri osobe poginule u nesreći na moskovskom aerodromu Vnukovo

Privatni avion se sudario sa mašinom za uklanjanje snijega

Srna

21.10.2014


Najmanje četiri osobe poginule su u nesreći na moskovskom aerodromu Vnukovo, gdje se privatni avion "falcon-50" sudario sa mašinom za uklanjanje snijega, rekli su zvaničnici.
 
Agencija TASS javila je da je među poginulima predsjednik Francuskog energetskog koncerna "Total SA" Christophe de Margerie (63).

Francuska kompanija potvrdila je pogibiju Christopha de Margeriea.
 
Nesreća se dogodila protekle noći u 23.57, a osim Margeriea poginula su i tri člana posade, svi francuski državljani.

Isti izvori navode da je do nesreće došlo u trenutku kada se avion spremao da uzleti u pravcu Pariza, kao i da vozač mašine za uklanjanje snijega nije povrijeđen.

Vidljivost u trenutku nesreće bila je oko 350 metara, rekli su zvaničnici aerodroma agenciji TASS, dodajući da je istraga o uzrocima nesreće u toku.

Vozač mašine za uklanjanje snijega sa kojom se sudario avion "falcon-50" na moskovskom aerodromu Vnukovo bio je pijan u trenutku nesreće, rekao je portparol ruske Istražne komisije Vladimir Markin agenciji TASS.

"Utvrđeno je da je vozač mašine bio pijan. U međuvremenu, vjerovatno će biti donijeta odluka o suspenziji nekoliko zaposlenika aerodroma dok traje istraga", rekao je Markin.

Detektivi kao glavne uzroke nesreće navode grešku kontrolora leta i aktivnosti vozača mašine, dok su tehnički dokumenti aviona zaplijenjeni izuzeti uzorci goriva, rekao je Marin agenciji TASS.