LJEPOTA I MODA

Preminuo legendarni modni dizajner Oscar de la Renta

Uzrok smrti još uvijek nije otkriven

(J. Be.)

21.10.2014

Preminuo je jedan od najvećih modnih dizajnera svih vremena. U 83. godini preminuo je legendarni modni dizajner Oscar de la Renta, a vijest je za ABC News potvrdio član njegove porodice.

Iako je dizajneru još 2006. dijagnosticiran rak, uzrok smrti još uvijek nije otkriven.

De la Renta je popularnost stekao ranih šezdesetih dizajniranjem odjeće za Jackie Kennedy. Nedavno je dizajnirao i vjenčanicu za suprugu Georgea Clooneyja Amal Alamuddin, a uz mladenku se pojavio i na snimanju za Vogue, prenosi večernji. hr.

Tokom karijere bio je omiljeni izbor kako filmskih zvijezda tako i Prvih dama (Nancy Reagan, Betty Ford, Laura Bush) koje su nosile haljine s njegovim potpisom. Bio je blizak s Hillary Clinton kojoj je 1997. dizajnirao haljinu za inauguracijski bal.

Rođen je 1932. u Dominikanskoj Republici, a s 18 godina odselio je u Madrid gdje je studirao slikarstvo. Njegov mentor bio je Cristobal Balenciaga, a nakon preseljenja u Pariz radio je za Lanvin.

Za Internation Business Times u lipnju prošle godine o svojoj je borbi s karcinomom izjavio: "Trenutno sam potpuno čist. Jedine stvarnosti u životu su te da se rađate i umirete. Uvijek vjerujemo da ćemo živjeti zauvijek. Smrt nikada ne prihvaćamo. Nakon ovakvih upozorenja naučite cijeniti svaki dan života".