GLOBUS

Amerika uvodi stroge mjere zaštite medicinskog osoblja tokom kontakta sa oboljelima od ebole

CDC: Zdravstveni radnici moraju proći posebne treninge

(J. Be.)

21.10.2014


SAD su objavile nove, strože protokole kojih se moraju pridržavati zdravstveni radnicii koji dolaze u dodir s oboljelima od ebole, pa će medicinski timovi nositi zaštitnu odjeću koja će im u potpunosti štititi kožu i kosu od doticaja s virusom.

Prema uputama Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, zdravstveni radnici moraju proći posebne treninge kako bi se obučili o pravilnom korištenju opreme koja je dizajnirana da ih zaštiti od virusa, a uključuje kombinezon i jednokratnu kapu. Kako bi bili sigurni da se poštuju sve procedure, pravilno korištenje opreme nadgledat će posebni supervizori, prenosi index.hr.

Ključno je da doktorima, sestrama i tehničarima ne bude izložen ni najmanji dio kože tokom njege o pacijentima zaraženima virusom ebole, koji se prenosi u direktnom kontaktu s kožom i tjelesnim izlučevinama.

Prema starim uputama, koje su izrađene na temelju protokola Svjetske zdravstvene organizacije, zdravstveni radnici trebali su nositi maske ili zaštitne naočale, ali je bilo dopušteno određeno izlaganje kože.