BIH

Najčešće bilježio motive Bosne

Nutraga Softić iz Banovića, zaljubljenik u fotografiju

S. MUMIĆ

21.10.2014

Banovićanin Nuraga Softić (83) jedan je od najpoznatijih i često nagrađivanih bh. fotografa. Svoj fotografski radni vijek započinje 1951. godine s običnom „Box" kamerom. I tako za punih šest decenija zabilježio je na hiljade detalja iz svog zavičaja, BiH i diljem svijeta. 

Svojim fotografijama, koje i danas čuva i ponegdje izlaže, želi predstaviti dušu Bosne i bosanskog čovjeka.

- Bavim se fotografijom od 1951., a kao izlagač umjetničke fotografije od 1960. godine. Trideset godina učestvovao sam na izložbama u BiH i svijetu. Imao sam 33 samostalne izložbe, a učestvovao sam na više od 300 izložbi. Evidentirao sam svaku izložbu i to je li fotografija bila nagrađena - ističe Softić.

Kroz brojne izložbe, priznanja i nagrade postao je i kulturni ambasador naše zemlje kroz svijet fotografije. Njegov interes bili su motivi Bosne, svadbeni teferiči, bajramska sijela, bosanska žena i nošnja. 

Kaže da je danas s napretkom tehnologije mnogo lakše, ali se mora imati i osjećaj za fotografiju.

- Fotografija zaustavlja vrijeme, moment. Ona je svjedok vremena i brani od zaborava. U moje vrijeme morali ste zasukati rukave i razvijati filmove - naglašava Softić. 

Nagrada i hadž

S posebnom sjetom spominje samostalnu izložbu u Bakuu. Jedna od najznačajnijih međunarodnih izložbi bila je u Istanbulu 1989. godine o temi "Islamsko kulturno naslijeđe", na kojoj je osvojio drugu nagradu. 

- Zahvaljujući toj nagradi, dobio sam poziv da obavim hadž 1991. godine. Tada sam evidentiran u registar fotoreportera i novinara koji su imali pravo obilaziti i fotografirati  najznačajnije islamske objekte u Meki i Medini - kaže Softić.