BIH

Arabeske će raditi umjetnici koji su se dokazali u Vijećnici

BANJA LUKA Na redu oslikavanje unutrašnjosti Ferhad-pašine džamije

V.S.

21.10.2014

U toku su pripreme za oslikavanje unutrašnjosti Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci i za sada je poznato da će arabeske raditi umjetnici koji su se dokazali na radu sarajevske Vijećnice, potvrdio je jučer "Dnevnom avazu" Kasim Mujičić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci.

Završeno grijanje

- Podno grijanje u džamiji je završeno, kao i glazura. Sada slijedi izrada arabeski, gradnja mihraba, turbeta Ferhad-paše Sokolovića, bajraktara i Safikadune, a onda su na redu ograda i uređenje dvorišta - precizira Mujičić.

U Ferhadiji će sutra biti upriličen sastanak na kojem će, kako naš sagovornik kaže, biti precizno utvrđen način oslikavanja unutrašnjosti džamije.

ferhadija-radovi-1

Foto: M.Dragojlović (U toku su radovi u unutrašnjosti) 

Kulturna baština

Turska agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) finansira preostale radove na obnovi banjalučke džamije, sagrađene 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu, koja je bila uvrštena u kulturnu baštinu BiH 1950. 

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić izjavio je nedavno za "Dnevni avaz" da Ferhadija nikada nije bila na listi spomenika svjetske baštine UNESCO-a, već će to tek postati.  Zvanično otvorenje banjalučke ljepotice planirano je za ljeto naredne godine.

Ostala još Arnaudija

Od 1999. do 2014. godine na području Muftijstva banjalučkog sagrađeno je 108 džamija, 60 imamskih stanova, 58 gasulhana, 23 šehidska turbeta, a formirano je 68 džemata u deset medžlisa, gdje radi 58 stalno uposlenih imama. Od 16 džamija u Banjoj Luci koje su, prema podacima Islamske zajednice BiH, srušene od 1991. do 1993. godine, preostala je još obnova Arnaudije, koja je, prema većini izvora, podignuta 1595.