BIH

Uzgaja peruanske jagode, ljubičaste i cvjetolike paprike

TUZLA Egzotična bašta Bože Tadića iz Par Sela

A. ARNAUTOVIĆ

21.10.2014

Penzionerske dane Božo Tadić (70) iz Par Sela kod Tuzle provodi eksperimentirajući uzgojem različitih trava te organskog voća i povrća, kao i egzotičnih biljaka, među kojima su peruanske jagode, ljubičaste i cvjetolike paprike. 

Sočni plodovi 

- Rasad peruanske jagode ili "fizalis" dobio sam od komšinice. Plijevio sam biljku koja je ove godine dala plodove. O peruanskoj jagodi znam samo ono što sam pročitao na internetu, a riječ je o malenom i narandžastom voću, pokrivenom papirnatom mahunom. Potječe iz Južne Amerike, a biljka je puna C vitamina. Mi smo požurili s degustacijom, jer nismo znali kada dozrijeva, pa je bila mnogo kisela, ali ostale plodove ubrao sam nakon nekog vremena i veoma su sočni i ukusni. Nadam se da će im klima odgovarati - rekao nam je Tadić i dodao da u njegovoj bašti raste i jerusalemska trešnja, koja se može uzgajati kao drvo, ali i kao grm. 

peruanske-jagode

Foto: Avaz (Peruanska jagoda)

Riječ je o drvcu poznatom još i kao japanska ukrasna trešnja, ukrasna mandarina, narandža, papričica, ukrasni paradajz... 

Promjena boje

- Iz malih bijelih cvjetova, sličnih cvijetu krompira, izrasta okrugli plod koji tokom ljeta i jeseni promijeni boju od zelene, preko žute i narandžaste, do crvene, ali plodovi nisu jestivi, nego isključivo dekorativni - pojašnjava Tadić, koji je sam uzgojio tzv. kineski multikolor, odnosno jestivu, dekorativnu papriku, koja daje mnogo plodova.