REGION

USKOK će za Bandića zatražiti određivanje pritvora

Operacija AGRAM

Redakcija

20.10.2014

20:05 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odvezen je policijskim vozilom nešto prije 20 sati iz sjedišta Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici nakon što je pred Uskokovim istražiteljima večeras odbacio bilo kakvu povezanost s korupcijom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom Holdingu, zbog čega je juče sa svojim najbližim suradnicima.

"Vi znate da ja, iako bih vrlo rado s vama podijelio ovo o čemu se radi, ali znate da me zakon priječi i ne mogu. Ne mogu vam reći na koji način i kako smo se branili jer to predstavlja odvjetničku tajnu. Ono što mogu reći je da je porekao kompletan učin kaznenih djela koje mu se stavljaju na teret", kazao je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik.

Ponovio je raniju ocjenu da je hapšenje zagrebačkog gradonačelnika trebalo skrenuti pažnju s "povijesnog suđenja koje se vodi u Njemačkoj", misleći pritom na postupak protiv jugoslavenskih, ali i hrvatskih špijuna Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.
          
Iako je kazao da sada još nije poznato hoće li tužiteljstvo protiv Bandića pokrenuti istragu i zatražiti pritvor iz neslužbenih izvora bliskih istrazi se doznaje da će Uskok za Bandića, nakon još jedne noći u policijskom pritvoru na Oranicama, zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Na pitanje ima li Bandić razloga za zadovoljstvo, Krsnik je kazao da, unatoč novinarske zantiželje, o tome ne može razgovarati na taj način.

19:50 - Završeno je ispitivanje gradonačelnike Zagreba Milana Bandića u Uskoku. Kako je najavio njegov advokat Krsnik, Bandić je odgovorio na sva pitanja koja su mu postavljena.

19:36 - HRT je objavio kako je Bandić sve pozive obavljao preko mobitela svog vozača.

19:27 - Milan Bandić i dalje je na ispitivanju u USKOK-u, a s njim je i njegov advokat Krešimir Krsnik koji je na ulasku u zgradu rekao kako će se Bandić aktivno braniti i odgovarati na sva moguća pitanja jer, kako kaže, nema šta kriti.

17:03 - Inače, u jednoj od najvećih antikorupcijskih afera čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, uz gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, privedeno je desetak njihovih ključnih saradnika.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su direktori gradskih preduzeća - Plinare Ante Dodig, Čistoće Miljenko Benko, javnog gradskog prevoza ZET Ivan Tolić, ali i šef Kancelarije gradonačelnika Miro Laco, šef stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i specijalni savjetnik gradonačelnika Željko Horvat.

Među privedenima su, kako prenose mediji, glavni sekretar zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, načelnica odjeljenja za pravne poslove u Gradskoj kancelariji za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i njena zamjenica Ines Bralić, kao i referent za javnu nabavu Filip Čulo.

U velikoj antikorupcijoj akciji u nedjelju je, uz gradonačelnika Zagreba, uhapšen i poduzetnik Petar Pripuz, vlasnik firme Cios koja se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskog otpada.

Policija je potvrdila da je uhapšeno više osoba zbog niza koruptivnih radnji, zloupotrebe položaja i ovlaštenja i trgovanje uticajem. Još se zvanično ne zna o kojim je krivičnim djelima riječ.

Spekuliše se, međutim, da se istraga protiv Bandića, Ljubičića i Pripuza povezuje s poslovima zbrinjavanja otpada u korist Ciosa, malverzacijama sa zemljištem i sumnjivim zapošljavanjima.

Navodno se istražuje i neplaćen porez za Bandićevu kampanju za predsjednika Hrvatske 2009. godine, kada je u drugom krugu poražen od aktuelnog predsjednika Ive Josipovića, kandidata Socijaldemokratske partije.

Hrvatska radiotelevizija javila je da je navodna meta istrage ugovor Grada s firmama u Pripuzovom vlasništvu, u vrijednosti oko 7,5 miliona kuna.

Ime Milana Bandića već godinama se povezuje s brojnim aferama u gradu, a na sve to uobičajeno je odgovarao "neka institucije rade svoj posao".

Očekuje se da će privedeni poslijepodne biti dovedeni na ispitivanje pred istražiteljima Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da će se najvjerovatnije sutra pojaviti pred istražnim sudijom.