CRNA HRONIKA

Turković je ubio sve koji su mu dugovali novac

Prikazan snimak svjedočenja Isljama Kalendera u Sudu BiH

A. ALJIMI

20.10.2014

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u drugostepenom postupku  zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića.

Kao što je ranije najavljeno na današnjem ročištu reproduciran je video snimak sa svjedočenja svjedoka Isljama Kalendera koji je svojim iskazom u prvostepenom postupku u potpunosti raskrinkiao Turkovićevu zločinačku organizaciju. Odbranama će biti dozvoljeno da svjedoke Kalendera i Seada Dumanjića pozovu kao svjedoke te da ih direktno ispitaju.

Postupajuće vijeće bilo je mišljenja da nema potrebe da se ponovo izvode dokazi Tužilaštva jer su zakonito uvedeni.

Podsjećamo da je Kalender u prvostepenom postupku saslušavan kao svjedok pod prijetnjom te je iz sigurnosnih razloga bio odvojen od publike koja nije mogla vidjeti njegov lik. Postupajuća tužiteljica Diana Kajmaković apelirala je da se reproducira snimak na kojem se ne vidi Kalenderov lik, čemu je sudsko vijeće udovoljilo, iako su se odbrane tome grčevito protivile.

Na snimku je jučer Kalender pojasnio organizaciju Turkovićeve grupe te da ga je upoznao u KPZ Sarajevo. U prvom dijelu svog svjedočenja Kalender je do u detalje opsiao način na koji je Turković trgovao velikim količinama heroina i kokaina. Između ostalog Kalender je kazao da je za sva zlodjela Turkovićeve grupe znala njegova supruga Šejla. Na snimku je prikazan i smeđi rokovnik za koji je Kalender kazao da je u njemu zločinački par Turković vodio evidenciju u šiframa koliko i kome su droge prodali. On je pojasnio kako je sa šurom Emirom Zekovićem koji je također bio svjedok u ovom predemtu miksao heroin i kokain u Šejlinom stanu na Grbavici te da se Zeković više puta onesvjestio, a po njegovm riječima jednom je jedva ostao živ.   

Također, Kalender je pojasnio odnos između Turkovića te Marija Tolića Tole kojeg je likvidirao. On je kazao da su je Turković likvidirao Tolića jer mu je dugovao novac, a ubio je i Mithata Mekića Mikija iz istih razloga. 

Kalender je naveo ko su bili kupci većih količina heroina i kokaina. Drogu je prema njegovim riječima prevozio Saša Stjepanović (op.a. prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora) u BMW-u koji je imao specijalni štek za krijumčarenje narkotika. U jednom mometu, a što se čuje  na snimku Turković je izbačen iz sudnice zbog neprimjerenog ponašanja, te je došlo do razmjene psovki sa Turkovićem.

Na slijedećem suđenju koje je zakazano za 23. oktobar bit će prikazan snimak Kalednerovog svjedočenja sa pljačke sarajevskog aerodrome.

(Više pročitajte u sutrašnjem printanom izdanju “Dnevnog avaza”)