BIH

Predsjedništvo SDP-a: Lagumdžija najavio održavanje vanrednog kongresa, sve ostavke "na čekanju"

Završena maratonska sjednica

A. Du /M.Aš

20.10.2014

23:45 - Prije nekoliko minuta završena je press konferencije u SDP-u na kojoj se nakon devet i po sati sjednice Predsjedištva ove stranke, novinarima obratio Zlatko Lagumdžija.

On je kazao da je na sjednici Predsjedništva jedan od zaključaka bio da se predloži Glavnom odboru SDP-a, koji je zakazan za subotu, održavanje vanrednog kongresa ove stranke.

Lagumdžija je pojasnio da je razlog što se ide na vanredni, a ne na redovni kongres, želja da se na brži način izabere novo rukovodstvo stranke.

Između ostalog, rekao je da su članovi Predsjedništva svjesni činjenice pred kakvom odovornošću su se našli, ali i da poraz na izborima nije nešto za čime treba previše žaliti. Dodao je i da u najkraćem roku treba doći do izbora novog rukovodstva.

Najavljeno je i da je potrebno ići i u promjenu Statuta stranke. Formirana je radna grupa koja bi trebala prijedloge izmjene Statuta i napraviti. Za petak je zakazana nova sjednica Predsjedništva, a kako je kazao Lagumdžija, dogovoreno je da se stane sa ostavkama, da se ostavke stave "na čekanje". 

23:32 - Zlatko Lagumdžija ostaje predsjednik SDP-a. On je nakon maratonske sjednice Predsjedništva ove stranke najavio održavanje vanrednog kongresa, te da su sve ostavke stopirane.

23:15 - Završena je maratonska sjednica Predsjedništva SDP-a. Očekuje se press konferencija i obraćanje predsjednika stranke Zlatka Lagumdžije

22:10: Kako javlja reporter "Avaza" sa lica mjesta, već osmi sat traje zasjedanje Predsjedništva SDP-a. Prije nekoliko minuta sjednicu je napustio Jasmin Imamović, gradoačelnik Tuzle i član Glavnog odbora SDP. On je u prolazu, samo kratko kazao kako je "u toku žustra rasprava, te da je on zbog ranije preuzetih obaveza mora napustiti sjednicu".

21:05 - Već sedmi sat traje sjednica Predsjedništva SDP-a i još joj se ne nazire kraj. Jedan dio članova ovog tijela tvrdi da će sve biti gotovo za sat vremena, dok su drugi skeptični smatrajući da će se sve otegnuti i do ponoći.

U zgradi SDP-a su brojne novinarske ekipe koje čekaju ishod sjednice.

Besima Borić, član Predsjedništva SDP-a javila se uživo u emisiju FTV "Pošteno", te je rekla da se najveća diskusija vodi o tome da li je potrebno da se ide u održavanje redovnog ili vanrednog kongresa stranke. Nije mogla reći hoće li danas aktuelni lider SDP-a Zlatko Lagumdžija ponuditi ostavku ili biti smijenjen.

18:33 - Kako javlja "Avazov" reporter, sjednica Predsjedništva SDP-a traje već duže od četiri i po sata. Novinarima su i dalje uskraćene informacije o toku same sjednice, budući da se održava iza zatvorenih vrata.

Očekuje se da će se nakon što sjednica završi, predstavnicima medija obratiti Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, te im saopćiti zaključke sa Predsjedništva ove stranke.

Započela je sjednica Predsjedništva SDP BiH na kojoj se očekuje podnošenje niza ostavki članova ovog stranačkog organa. Novinari su pred početak sjednice uzeli izjave od pojedinih članova Predsjedništva SDP-a poput Jasmina Imamovića, Hamdije Lipovače, Besime Borić te Damira Hadžića.

Prema riječima Imamovića "ništa se neće promijeniti ukoliko se ne demokratizira SDP te ne promijeni Statut stanke".

Borić je kazala kako je krah SDP-a na izborima bio izraz revolta građana.

"Narodu je bilo dosta svega. Očekujem da ćemo bez emocija priznati poraz i raditi na unutrašnjoj demokratizaciji", kazala je Borić.

Lipovača je rekao da je SDP radio suštinske greške, a među njima je i ulazak sa SDA u vlast, kao i greška sa smjenjivanjem ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Lipovača nije isključio mogućnost da on bude i jedan od kandidata za novog predsjednika SDP-a.