BIH

Grebo upozorio: U Federalnoj privrednoj komori žele prikriti nezakonitosti!

Malverzacije u provođenju izbora za Skupštinu

A. Du.

20.10.2014

Predsjednik privredne komore Kantona Sarajevo Kemal Grebo upozorio je na nezakonitosti u provođenju izbora za Skupštinu Federalne privredne komore
za mandatni period 2014-2018. godina, koje je trenutno u toku.

Kako je u saopćenju za javnost istakao Grebo, Komisija za izbor i imenovanje organa i članova organa Privredne komore FBiH ignorisala je zakonski  provedene izbore tajnim glasanjem u kantonalnim za zastupnike u Skupštinu Federalne komore i od 50 legalno izabranih zastupnika, kako navodi on, njih čak 27 je nezakonito zamijenjeno.

- Komisija je “proizvoljno” skidala sa listi pojedine izabrane zastupnike i vršila odabir privrednih društava za koja nije provedeno obavezno tajno glasanje, a neki od njih nisu niti članovi komora kako to Zakon propisuje, što upućuje na svjesno kršenje odredbi Zakona i opštih akata Komore (član 12. Zakona o privrednim komorama u FBiH i član 26. Statuta) – istakao je Grebo.

On apeluje na sve članove, koji su na bilo koji način involvirani u ove procese da se ne odazovu na poziv za nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Privredne komore FBiH, dok se izbori ne dovedu u zakonske okvire.

- Organizatori ovih nezakonitih radnji žure da što prije završe izbore kako se ne bi otkrile brojne nezakonitosti, a u međuvremenu su potpuno blokirali rad P/GKFBiH, izjavljujući da, prema njihovom tumačenju, niko od organa trenutno nema mandat, što je isto tako nezakonito. Kao kantonalna privredna komora ne možemo prihvatiti nezakoniti rad i cijenimo da ukoliko je izborna baza izabrala svoje zastupnike izabrane tajnim glasanjem iz reda članova kantonalnih/županijskih komora, a u skladu sa brojem iz Odluke o raspisivanju izbora, tada niti jedna Komisija, pa niti organ ne može ponovno provoditi izbore za ove zastupnike, izuzev verifikacije mandata – upozorio je Grebo u saopćenju Privredne komore KS.