BIH

Određen pritvor Stevi i Milosavu Jovanoviću osumnjičenima za ratni zločin

Sud BiH

Autor:Fena

20.10.2014

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je 17. oktobra donio rješenje kojim je djelimično uvažen prijedlog Tužilaštva, te je osumnjičenim Stevi Jovanoviću i Milosavu Jovanoviću određen pritvor u trajanju od mjesec dana.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 16. novembra ili do nove odluke Suda, saoopćeno je iz Suda BiH.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko se nađu na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Istim rješenjem odbijen je kao neosnovan prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora po osnovu člana 132. stav 1. tačke a) i d). Stevo i Milosav Jovanović osumnjičeni su za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.