OSTALI SPORTOVI

"Doktor" slavio 108. put u karijeri

Velika nagrada Australije pripala Valentinu Rossiju

(H. K.)

20.10.2014

Devetostruki svjetski šampion Valentino Rosi (Rossi) slavio je na Velikoj nagradi Australije, 16. utrci sezone kraljevske klase Moto GP šampionata.

Popularni "Doktor" je na stazi „Filip Ajland" u svom 250. startu došao do druge pobjede u ovogodišnjem prvenstvu, a 108. u karijeri.

Velika bitka

Drugo mjesto zauzeo je timski kolega Horhe Lorenco (Jorge Lorenzo), dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao još Bredli Smit (Bradley Smith), što je prvi put da su se samo vozači "Yamahe" našli na podijumu od Le Mana 2008. godine.

- Nevjerovatno, presretan sam zbog ove pobjede. Ovo je bila velika bitka na stazi i drago mi je da sam izašao kao pobjednik. Trijumfirao sam ovdje nakon skoro deset godina i ovo je bila moja ponajbolja vožnja godine - rekao je Rosi.

S druge strane, viđena je najgora trka "Honde" ove sezone. Dani Pedrosa je prvi odustao, pošto ga je vozač Štefan Bradl (Stefan) izbacio sa staze, dok je Mark Markez (Marc Marquez) platio ceh odluke da startuje s asimetričnom gumom.

Španac je vrlo brzo poslije starta preuzeo vodstvo i kontrolirao utrku, ali je deset krugova prije kraja završio van staze.

Treći pad

Markezu je to bio treći pad na posljednje četiri utrke i to poslije 11 trijumfa na prvih 12 utrka.  Za utjehu ima da je borba za titulu završena, a da je sada ostalo da se samo Rosi, Lorenco i Pedrosa izbore za drugo mjesto u šampionatu.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već naredne nedjelje Velikom nagradom Malezije na stazi Sepang.

Generalni poredak

U generalnom poretku vodi Mark Markez (Honda) sa 312 bodova. Nakon njega slijede Valentino Rosi (Yamaha) 255, Horhe Lorenco 247, Dani Pedrosa (Honda) 230, Andrea Doviciozo (Ducati) 166, Aleš Espargaro (Forward Yamaha) 117, Pol Espargaro (Yamaha) 116, Bredli Smit (Yamaha) 108, Andrea Ianone (Ducati) 102, Štefan Bradl (Honda) 96 bodova.