BIH

Vlada TK neće moći izvršiti prijenos dionica i kapitala Dite

Najavljeno blokiranje saobraćajnica

Autor:M. Ahmedić

20.10.2014

Obespravljeni radnici Fabrike deterdženata „Dita“  Tuzla, jutros su se u 9.00 sati okupili pred zgradom Vlade TK-a, kako bi po ko zna koji put tražili rješavanje problema, te ovaj put i objašnjenje obavještenja koje su dobili od premijera Vlade Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića.

Premijer Umihanić je primio radnike kako bi ih obavijestio da Kantonalna vlada neće moći izvršiti prijenos dionica Dite, te samim tim ni prenijeti vlasništvo fabrike na Vladu.

- Premijer nam je rekao da Vlada neće moći izvršiti prijenos dionica i kapitala Dite, jer čeka odgovor od Tužilaštva TK-a, Ureda za zakonodavstvo i pravobranilaštva. Tužilaštvo BiH kome su radnici prije godinu i po dali svu dokumentaciju o kriminalu u Diti, da li su nam odgovor kad budu imali vremena da će nas nazvati i počet će to rješavati. Nikad nas nisu nazvali i godinu i po dana kriminal stoji. Znate kako naše Tužilaštvo funkcioniše, jer je naš direktor Mujaga Begić, njegova žena je tužilac, Šadić je njegov komšija, a Izo Tankić njegov kum. To je jača linija, nego linija zakona, pravde i obraza - istaknula je Emina Busuladžić, član štrajkačkog odbora Dite.

radnici-pred-vladom-tk-2

Dalje je navela da isti ti ljudi ne daju da se Dita pokrene, a premijer, kako kaže, sada radnicima nudi da oni za marku kupe Ditu.

- Ovo je čista podvala radnicima. Da mi kupimo Ditu za marku, a šta bi mi mogli uraditi, šta ćemo sa ovim dugovima u fabrici. Odkud nam pare da pokrenemo proizvodnju, podvaljuju nam „kukavičije jaje“ - naglasila je Busuladžić.  

Podsjećamo da je Vlade TK-a mjesecima obećavala rješavanje problema radnika Dite i Konjuha, kao i otkup dionica i prelaska ova dva preduzeća u vlasništvo Vlade, međutim, to se još nije dogodilo.

radnici-pred-vladom-tk

Radnici propalih firmi svake srijede u devet sati ispred Tužilaštva i Suda BiH održavaju mirne proteste, a u znak revolta zbog sporosti rada pravosuđa u rješavanju predmeta kriminalne privatizacije firmi, kao i zbog traženja neuvezanog radnog staža i brojnih neisplaćenih plata radnicima.

- Nama ništa drugo nije preostalo, nego samo ulica - podvukla je Busuladžić.

Radnici su ogorčeni, te su danas najavili okupljanje za srijedu, 22. oktobra, ispred Vlade TK-a, a zatim će, tvrde, blokirati južnu i sjevernu magistralu, kao znak upozorenja na radikalnije mjere.